Forrás: NOL

Az EU a falbontásra voksolt

Hírösszefoglalónk, 2004. július 22. 00:00

Palesztin fegyveresek a gázai helyi törvényhozás épületének tetejénKép: Reuters – Suhaib Salem

Elsöprő többséggel szavazta meg kedden az ENSZ-közgyűlés azt a palesztinok által benyújtott határozattervezetet, amely a ciszjordániai fal lebontását követeli Izraeltől.

A tervezetre tíz tartózkodás mellett százötvenen igennel, hatan nemmel szavaztak. Az Európai Unió huszonöt tagállama a fal lebontására voksolt, miután a dokumentum beterjesztői elfogadták az EU által indítványozott módosításokat. A tervezet a hágai Nemzetközi Bíróság döntésén alapult. Ebben jogsértőnek minősítette a fal megépítését. Izrael és az Egyesült Államok mellett Ausztrália és három kis csendes-óceáni szigetország szavazott a tervezet ellen. Izrael folytatja a biztonsági fal építését az ENSZ határozat ellenére is. Izrael ENSZ-nagykövete ‘szégyenletesnek’ nevezte, hogy az unió tagállamai igennel szavaztak, míg az amerikai ENSZ-nagykövet azzal indokolta Washington állásfoglalását, hogy a tervezet elsietett és részrehajló.

A palesztin belviszály miatt a ramallahi parlament szerdán határozatban kérte Jasszer Arafat elnöktől Ahmed Korei miniszterelnök lemondásának elfogadását, egy új, a reformer kabinet kinevezését. – írta az MTI. Korei vasárnap nyújtotta be lemondását a Gázai övezetben előállt zűrzavaros biztonsági helyzetre hivatkozva. Arafat azonban nem fogadta el. A palesztin kormányfő reformtörekvései rendre elbuktak Arafat ellenállásán, pedig a palesztin intézmények reformja elodázhatatlanná vált. A törvényhozók sztrájkolni is készek azért, hogy Arafat nagyobb hatáskört biztosítson a kabinetnek és a törvényhozásnak.

Ciszjordániában lábon lőttek egy volt palesztin minisztertTovábbra is kaotikus állapotok vannak Gázában. A volt tájékoztatási miniszter támadóját sem sikerült egyelőre kézre keríteni – mondta lapunknak dr. Ahmed Sabh palesztin tájékoztatási államtitkár. Kedd este egy feltehetően palesztin álarcos lábon lőtte otthona előtt Nabíl Amr egykori minisztert. Amr Jasszer Arafat egyik közismert bírálója. A politikust tegnap egy jordániai kórházba szállították. Állapota nem életveszélyes.

– Az összecsapások mindenhol megszűntek, a közrendet azonban szinte képtelenség helyreállítani – mondta Sabh. Szerinte a palesztin biztonsági szolgálatok és milíciák konfliktusát azért nem lehet megfékezni, mert az izraeli hadsereg teljesen lerombolta a rendőrségi infrastruktúrát. ‘Még rendőrautóink sincsenek, hogy a káoszt megszüntessük. Izrael legalább annyiban segíthetné a biztonság helyreállítását, hogy feloldja a palesztin területeken belüli mozgás korlátozását’ – mondta.

Az államtitkár közölte: most mindenki azt várja Arafattól, hogy elfogadja Ahmed Korei miniszterelnök lemondását. Egyes spekulációk szerint sokan ismét Koreitől várják, hogy új kormányt alakítson, olyan miniszterekkel, akik jobban hajlanak reformokra. – Ő minden szempontból alkalmas lenne erre, bár egyelőre kétséges, hogy elvállalná – nyilatkozta az államtitkár. – De akárki kerül a kormány élére, a lényeg, hogy az összes korrupciós ügyet és szőnyeg alá söpört rossz döntést felgöngyölítse, és az illetékeseket felelősségre vonja. Sabh szerint Arafatot nem veszélyeztetik a villongások, és továbbra is ő az egyik legnépszerűbb politikus a palesztin nép körében. (A. G. H.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.