Forrás: Magyar Rádió

Izrael tiltakozik az EU-támogatás miatt, és tovább épít

2004. július 21., szerda 18:24

301 olvasás

Izrael tiltakozik amiatt, hogy az Európai Unió tagországai támogatták a palesztin ellenes fal építését elítélő ENSZ-közgyűlési határozatot.

Az izraeli külügyminisztériumban közölték a 25-ök képviselőivel: ezek után megkérdőjelezhető, hogy az unió képes-e hozzájárulni a békefolyamathoz. A külügyminiszter szerint az európai állásfoglalás csalódást okozott Izraelben.

Az izraeli nagykövet a szavazást követően azt mondta, hogy hála Istennek, hogy Izrael és a zsidó nép sorsa nem ebben a teremben dől el. Ez a döntés csak az izraeli és a palesztin nép ellenségeit bátorítja. Ezen túl a határozatot egyoldalúnak, és teljes mértékben károsnak nevezte.

Az ENSZ közgyűlése nem kötelező érvényű határozatában a ciszjordániai biztonsági fal lebontására szólította fel Izraelt. A palesztin határozattervezetet elsöprő többséggel, 150-en szavazták meg, köztük az Európai Unió mind a 25 tagállama.

A palesztin ENSZ-megfigyelő történelmi fejleménynek nevezte a szavazást, és a legfontosabb döntésnek ítélte 1947 óta, amikor arab és zsidó államokra osztották Palesztina területét.

Az ENSZ főtitkár szerint Izraelnek törődnie kellene a nemzetközi bíróság döntésével, és le kellene rombolnia a ciszjordániai kerítést. Kofi Annan azután nyilatkozott, az ENSZ döntés megerősítette a hágai Nemzetközi Bíróság döntését.

A Fehér Ház szerint nem ez a megfelelő út a közel-keleti béke megteremtésére.

A szavazás egyébként péntek óta halasztódott, az arab országok képviselői ugyanis hosszasan egyeztettek az Európai Unió tagállamainak képviselőivel. Az Egyesült Államok – ahogyan előre jelezte is – nem szavazta meg az izraeli fal lebontását sürgető döntést.

Erre az ENSZ-döntésre egyébként azt következően került sor, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság – amelyet éppen az ENSZ közgyűlés kért fel tanácsadói véleménye meghozatalára – jogellenesnek ítélte, hogy a fal palesztin területeket hasít ki.

Izrael amúgy folytatja a biztonsági fal építését. Ariel Saron miniszterelnök egyik tanácsadója hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre a palesztin öngyilkos merénylőkkel szemben.

Ariel Saron bejelentése szerint azonban ezentúl a helyi legfelsőbb bíróság döntésének megfelelően folynak az építkezések, módosított nyomvonalon, a palesztin lakosság minél kisebb zavarásával, és minél közelebb az 1967-es határokhoz.

Járai Judit (Washington), Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.