Forrás: NOL

Abu Mazen másodszor

Aczél Endre, 2004. július 22. 00:00

Ahmed Korei palesztin miniszterelnök ugyanarra jött rá egy év után, mint elődje Mahmud Abbasz négy hónap múltán. A fölfedezést könnyű nevesíteni: Arafat árnyékában minden hatalom névleges csak, hiába hívják az embert kormányfőnek, s hiába van évtizedes tekintélye a palesztin mozgalomban.

A különbség legfeljebb annyi, hogy Abbasz lemondását – épp egy évvel ezelőtt – a féltékeny Arafat nyomban elfogadta, Koreiét viszont nem. Kérdés, utóbbi meddig bírja.

Tudniillik képtelenség egy kormányt úgy igazgatni, hogy a „belügy” független a kormányfőtől. Márpedig Arafat – valami szemkápráztató bolsevik útmutatás nyomán – csökönyösen magának tartja és tartotta fenn a biztonsági, rendvédelmi és hírszerző szervezetek fölötti ellenőrzést és rendelkezést; sőt ami rosszabb ennél, arra is mindig vigyázott, nehogy ezek egységes szervezetbe tömörüljenek, s ne külön-külön feleljenek neki. Ezúttal is miniszterelnöke, Ahmed Korei feje fölött látott hozzá az említett szervezetek „újjászervezéséhez” s hűen megszokott formájához, egyik közeli rokonát, Musza Arafatot nevezte ki az egész biztonsági rendszer főnökévé.

Itt robbant a bomba. Mindazok, akik az egész palesztin hatóság Arafat irányította rendszerét már hosszú évek óta korrupt, tehetetlen, nepotista bandának tekintik, kapva kaptak az alkalmon, és fellázadtak Musza Arafat kinevezése ellen. E lázadók zömmel a vezér El Fatahjának ifjabb nemzedékét képviselik, és részt akarnak a hatalomból. Pláne most, hogy Izrael éppen a Gázai övezet kiürítésére, de facto hatalomátadásra készül.

A probléma ezen a ponton ölt új dimenziókat. Tudniillik az anarchia, amely az Arafat-rokon kinevezése (majd sietős visszavonása) idején és annak utána ellepte a Gázai övezetet, nem föltétlenül az, amiről Izrael álmodik. Az igazat szólva Izraelnek nem igazán rokonszenvesek az El Fatah ifjú „utcai harcosai”, mert azok – a korrupció leküzdésének, az arafatista régi gárda félreállításának célkitűzésében legalábbis – a Hamasz és a hozzá hasonló iszlamista szervezetek potenciális vagy valóságos szövetségesei. Egy szó, mint száz, nem mindenki jó, aki kezet emel Arafatra, függetlenül attól, hogy a vezért az izraeliek (és az amerikaiak), mint béketeremtő partnert már régen leírták. Arafat nemzedéktársai jobban kezelhetők, mint az éhes(en) radikális ifjak.

De kik? A recept – szerintem – készen van, legfeljebb kevés szó esik róla. Mahmud Abbasznak vissza kell jönnie. Ezzel egy időben Arafatnak végleg le kell mondania arról a két monopóliumról, amelyet kikötött magának: a biztonsági erők fölötti rendelkezésről és az Izraellel folytatandó béketárgyalásokról. Mindebben semmi új nincs. Amikor a béke „útiterve” megfogalmazódott, arról volt szó, hogy a palesztin végrehajtó hatalom egy olyan ember kezébe kerül, aki bírja Izrael és az Egyesült Államok bizalmát, s aki teljes jogkört élvez belbiztonsági és külpolitikai kérdésekben. Ha nehezen is, de Mahmud Abbasz (Abu Mazen) miniszterelnök lett, átmeneti fegyvernyugvásra bírta a szélsőségeseket, tárgyalásba bocsátkozott Izraellel, és – legjelesebbül – lemondott az izraeli-palesztin konfliktus katonai eszközökkel való megoldásáról, magyarul: az intifádának nevezett palesztin fegyveres lázadásról. Ígéretes kezdetek után azonban be kellett látnia, hogy egyvalamiben nem tud ötről hatra lépni: Arafat nem engedte át neki a biztonsági erőket, azaz a palesztin államcsíra fegyvereseit. (Meg rettenetesen féltékeny is lett rá amiatt, hogy a „túloldal” elfogadja. Érthetően.)

A mostani válságnak csak akkor lesz jó kifutása, ha Abu Mazen meg tudja valósítani elfűrészelt terveit. Ahmed Korei alkalmatlan arra, hogy alternatívája legyen Arafatnak. Vele egyébként – a tárgyalások felújításához tapasztott, nem életszerű, de Arafat sugallta követelései miatt – szóba se álltak az izraeliek. A palesztin önérdek sugallja Abu Mazen visszahozatalát, a visszalépést az egy évvel ezelőtti „egyes mezőre”. Ez sokkal fontosabb, mint bármi vita az izraeliek „fala” fölött.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.