Forrás: Magyar HírlapBobby Fischert kiadhatják az USA-nak

A gyakori eltűnéseiről és világ körüli kóborlásairól ismert sakkfenomént a japán hatóságok kiutasíthatják az országból.

Hivatalos japán bejelentés szerint Bobby Fischer exvilágbajnok sakknagymester ügyét még mindig vizsgálják a hatóságok. A japán sajtóban megjelent hírek szerint Fischer útlevele lejárt, így kiutasíthatják az országból.

Azonban korábbi hírek szerint a japán bevándorlási hivatal azért vette őrizetbe az egykori sakkvilágbajnokot, mert Amerika nemzetközi körözést adott ki ellene egy 1992-es Jugoszláviában megrendezett mérőzésen való részvétel miatt.

Fischer akkor annak dacára vállalta – több mint 3,5 millió dollárért – a küzdelmet a szintén exvilágbajnok Borisz Szpasszkijjal, hogy az akkor háborút viselő ország ellen ENSZ-szankciók voltak érvényben.

A Fischerre kirótt bírság 250 ezer dollár és/vagy 10 év börtön.

Az őrült géniusz

Az őrizetbe vétel híre július 16-án terjedt el a nemzetközi médián keresztül. Egy, állítólag Fischer nézeteit közvetítő japán weboldal 15-én számolt be a történtekről. Az ott leírtak szerint Fischert brutálisan megverték és majdnem megölték a japán határőrök.

A weboldal szerint Fischer sem a „zsidók által kontrollált” Amerikába nem akar visszatérni, sem az „Amerika által kontrollált Japánban” nem kíván maradni, és politikai menedékjogot kér bármely őt segíteni hajlandó államtól.

Fischer paranoid hajlamai régóta ismertek, a sakkvilágbajnok források szerint 1975-ben a potenciális vereség súlya elől menekülve utasította vissza a Anatolij Karpov elleni világbajnoki döntőt.

Fischer és Budapest

Úgy tudni, a Szasszkij elleni meccs előtti időszakban ismerkedett meg Fischer egy fiatal magyar sakkozóval, Rajcsányi Zitával, ez a kapcsolat tette lehetővé számára, hogy több mint egy évtizednyi szünet után újra tudjon játszani.

Ezután Fischer a Polgár család vendégeként is tartózkodott Budapesten és állítólag hosszabb időszakokat töltött a fővárosban.

Az angol nyelvű japán weboldal

A brit Guardian cikke Fischer „problémás” időszakáról

MHO

©

Comments are closed.