Forrás: NOL

A hereróknak nincs kárpótlás

Dési András, 2004. július 20. 00:00

A törzsek tagjait legéppuskázták, a vízforrásokat megmérgezték. Akik még életben maradtak, azokat a sivatagba hajtották meghalni. Lothar von Trotha tábornok nem válogatott az eszközökben, amikor száz évvel ezelőtt Német Délnyugat-Afrikába, a mai Namíbiába vezényelték, hogy letörje a gyarmatosítók ellen lázadó őslakos hererók felkelését. Von Trotha lelkén 65-80 ezer herero halála szárad: a gyarmati hadsereg 1904-1907 között igyekezett teljesíteni a tábornok hírhedt parancsát, miszerint ‘a német határokon belül egyetlen herero sem maradhat életben’.

A ‘herero holokauszt’ kezdetének századik évfordulóján Németország nem kíván semmiféle kárpótlást fizetni a majd” teljesen kiirtott nyugat-afrikai népcsoportnak. – Országom nevében mély sajnálatomat fejezem ki azért a brutális és embertelen bánásmódért, amelyben őseik részesültek. Németország reméli, hogy a fejlesztési segélyek valamennyi namíbiai javát fogják szolgálni – mondta Hans-Dietrich von Bohmer német nagykövet azon a megemlékezésen, amelyet Botswanában rendeztek. A németek elől több ezer herero a szomszédos Botswanába menekült. Berlin szerint etnikai feszültséget szítaná, s a megbékélést nehezítené, ha csak egyetlen népcsoportnak fizetnének kárpótlást a gyarmati idők igazságtalanságaiért.

A hererók leszármazottai négymilliárd dollárt követlenek a bismarcki Németország jogutódjától, a gyarmati kizsákmányolásban érdekelt gazdasági társaságoktól, a többi között a Deutsche Banktól. Ügyvédeik azzal érvelnek, hogy a hererók elleni irtóhadjárat a zsidó holokauszt előfutára volt, s ezért a hererókat is megilleti a zsidóknak a második világháború után fizetett jóvátétel. Jogi szakértők szerint a kereseteknek kevés az esélyük: von Trotha idején még nem voltak érvényben a népirtás elleni nemzetközi konvenciók. Roman Herzog volt német államfő 1998-as namíbiai útja során a ‘német történelem sötét fejezetének’ nevezte a hererók lemészárlását, a bocsánatkéréssel azonban adós maradt.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.