Forrás: Hírtv

A francia külügyminisztérium magyarázatot vár Ariel Sarontól

Dátum: 2004. Jul. 19., Monday, 08:15

Rovat Külföld

Az izraeli miniszterelnök a hétvégén azt nyilatkozta, hogy a növekvő antiszemitizmus miatt a franciaországi zsidók azonnal távozzanak Izraelbe. A minisztérium szóvivője a felvetést elfogadhatatlannak minősítette.

Ariel Saron, Izrael miniszterelnöke: ‘Franciaországban a legvadabb antiszemitizmus terjedésének vagyunk szemtanúi. Az országban a lakossság mintegy 10 százaléka muzulmán, és ők természetesen azt az antiszemitizmust választották, ami korábban is és most is jelen van Európában, és ami az Izrael-ellenes érzések és propaganda miatt különböző formákban jelenik meg. Azt kell mondanom, a francia kormány tesz lépéseket ez ellen, de összességében védelmeznem kell testvéreinket Franciaországban. Azt mondom – amilyen hamar csak lehet költözzenek Izraelbe. Úgy vélem: azonnal indulniuk kell.’

A felvetés nem aratott osztatlan sikert a francia zsidó közösségben. A franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsa szerint Saron elfogadhatatlan módon olajat öntött a tűzre. Haim Korsia, a franciaországi rabbinátus szövetségének főtitkára úgy nyilatkozott: a francia zsidók távozásának kérdése fel sem merül. A párizsi külügyminisztérium is értetlenül áll a javaslat előtt: a tárca szóvivőjének bejelentése szerint elfogadhatatlannak tartják, melyre azonnali magyarázatot várnak.

Franciaországban az első negyedévben 67 támadást követtek el zsidók vagy zsidók vagyontárgyai ellen. A támadások nagy részének elkövetésével a hatmilliós muzulmán kisebbség tagjait gyanúsítják. A két közösség közti megértést nem szolgálja az a nagy visszhangot kiváltó eset, amely során a múlt héten egy elővárosi vonaton egy 23 éves nőt észak-afrikai bevándorlók bántalmaztak. Az állítólagos áldozat elmondása szerint levágták a haját, ruháját széttépték, majd a hasára horogkeresztet rajzoltak. Az esetet sietve elítélték a francia köztársaság politikusai, köztük Chirac elnök is, az áldozat azonban egy nappal később elismerte: a történet hazugság volt.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=25751

Comments are closed.