Forrás: NOL

Megnyitották a holokauszt fehérorszországi emlékhelyét

Munkatársunktól, 2004. július 18. 21:10

A holokauszt fehéroroszországi zsidó áldozatainak emlékhelyét nyitották meg vasárnap a fehéroroszországi Gorogyejában zsidó vezetők, a település vezetői és nyugati diplomaták jelenlétében.

A fővárostól, Minszktől mintegy 100 kilométerre délnyugatra lévő településen 1942. június 17-én a náci megszállók egyetlen nap alatt 1137 zsidót öltek meg – most mindegyikük emlékére egy-egy követ helyeztek el, és a mészárlás színhelyén emlékművet emeltek.

A fehéroroszországi zsidó közösségek és társadalmi szervezetek elnöke, Leonyid Levin emlékeztetett arra, hogy a nácik egyetlen nap alatt kiirtottak egy egész zsidó közösséget: férfiakat, nőket, gyermekeket egyaránt. A tömegmészárlás napján kora reggel összegyűjtötték a helyi gettó lakosságát. Arra kényszerítették őket, hogy feküdjenek arccal a földre, ezután gépkocsikkal áthajtottak rajtuk, majd a tömegmészárlást a falu határában fejezték be.

Fehéroroszországban 800 ezer zsidót öltek meg a második világháború idején. Történészek szerint az egykori Szovjetunió tagköztársaságában több mint száz gettót létesítettek, ahová külföldről – többek között Németországból, Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából és Franciaországból – szállítottak több százezer zsidót. A minszki gettó volt a legnagyobb, itt százezer embert zsúfoltak össze.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.