Forrás: NOL

Tokióban lefogták Bobby Fischert

Krajczár Gyula, 2004. július 17. 00:00

Bobby Fischer érvénytelen útlevéllel bukott leKép: REUTERS

A japán bevándorlási hivatal munkatársai egyelőre homályos körülmények között letartóztatták Bobby Fischer egykori sakkvilágbajnokot. Bár az információ csak tegnap látott napvilágot, az eset már kedden történt. Egy angol nyelvű japán internetes honlap szerint – amelyet valószínűleg Fischer és közvetlen barátai szerkesztenek – a japán ügynökök brutálisan megverték a volt világbajnokot, ‘majdnem megölték’. A Washington Post szerint az amerikai hatóságok értesülést kaptak arról, hogy Fischer kilencvennapos vízummal Japánban tartózkodik, s amerikai útlevelét ‘törölték’. Ezek után érvénytelen útlevéllel próbálta meg elhagyni az országot, s ekkor letartóztatták. A japán internetes fórumokon azonnal kirobbant vitában sokan vetették fel, hogy kilépéskor elég szokatlan dolog érvénytelen útlevéllel lebukni. Japán egyébként csak olyanoknak ad ki vízumot, akiknek útlevele a tervezett utazáskor még legalább fél évig érvényes.

Ami az ellentmondásos információk közepette is biztos, hogy Fischerre vadásztak. A Japan Today szerint hamarosan kiadják az Egyesült Államoknak. A történet még 1992-re, a Jugoszlávia elleni ENSZ-szankciók idejére nyúlik vissza. A lapokban akkor jelent meg, hogy Fischer hajlandó odautazni, és páros mérkőzést játszani egykori riválisával, Borisz Szpasszkijjal. Az amerikai pénzügyminisztérium akkor egy levelet küldött neki, melyben felszólították, hogy ezt ne tegye, mert az amerikai állampolgároknak megtiltottak minden üzleti és kereskedelmi kapcsolatot Jugoszláviával. Márpedig a páros mérkőzésnek nagyon erős üzleti vonatkozása volt, hiszen miután Fischer legyőzte Szpasszkijt, zsebre gyűrhetett 3,3 millió dollárt. 1992 szeptemberében, egy belgrádi sajtótájékoztatón Fischer fel is mutatta az ominózus levelet, majd látványosan leköpte azt. Az embargó megsértéséért akár tíz év börtönbüntetést is kaphat.

Gyakorlatilag azóta folyik az a macska-egér játék, amely most ért véget Tokióban. Fischer hol Magyarországon, hol Izlandon, Japánban vagy éppen a Fülöp-szigeteken bukkant fel. Nagyon intenzíven nem üldözhették, hiszen a jelenlegi ‘megoldással’ nyilván korábban is elfoghatták volna. A Japan Today internetes fórumán tegnap nagyon sokan felvetették, hogy összefüggés lehet Fischer kiadatása és az amerikai dezertőr, Charles Robert Jenkins Japánba szállítása között. Elvileg Jenkinst is ki kellene adni az Egyesült Államoknak, ha japán földre lép, de ezt Tokió szeretné elkerülni. Tegnap mindenesetre bejelentették, hogy Jenkinst a hét végén gyógykezelésre Japánba szállítják.

A csodagyerek útja a ‘mentális maszturbációig’Bobby Fischer, akit sokan máig a világ legnagyobb sakkozójának tartanak, 1943-ban született Chicagóban. Édesapja német, édesanyja német-zsidó származású. Utóbbi tényt azóta emlegeti a világsajtó előszeretettel, amióta Fischer főképp antiszemita kirohanásokkal igyekszik felhívni magára a figyelmet. Hatéves korában kapta az első sakk-készletét, s onnantól gyakorlatilag csak ezzel foglalkozott. Hamar kiderült, hogy csodagyerek. Tízéves korától játszott klubban, ahol rendszeresen mérkőzhetett meg nála erősebb játékosokkal. A híre mindenesetre nagy volt, egyszer állítólag megverte Reshevsky nagymestert. Tizenhárom éves korától szerepel a nagy felnőttversenyeken, még nem nyer, de nagyon jól szerepel. Partijaival rendszeresen begyűjti a szépségdíjakat. Mindenki szeretne vele játszani. Tizennégy éves korában két partit vált a volt világbajnok Max Euwével: egyet nyer, egyet veszít. Ugyanebben az évben holtversenyben megnyeri az amerikai bajnokságot.

Innentől diadalút az övé, szinte mindent nyer, ahol elindul. 1972-ben érkezik a csúcsra: Tajmanov, Larsen, majd Petroszján legyőzése után Szpasszkij felett is diadalmaskodik, s világbajnok lesz Reykjavíkban. (Említsük meg, hogy a sorozat elején, Palma de Mallorcában, a zónaközi versenyen úgy tudott elindulni, hogy Benkő Pál visszalépett a javára.) Ebben a nagy sorozatban már rendkívül kiütközik excentrikus egyénisége. 1975-ben már nem állt ki megvédeni világbajnoki címét Anatolij Karpov ellen. Két év múlva játszott három partit egy számítógépes program ellen, s később is, elvétve, nagyobb összegekért bemutatókat. 1981-ben Pasadenában letartóztatták bankrablás miatt. Fischer egyetlen kérdésre sem válaszolt, az ügyet ejtették, de később azt állította, megkínozták őt a rendőrségen. A következő évtizedben keveset hallani róla, sakkórát fejleszt, s egy gyökeresen új sakkot. 1992 változtatja meg ismét az életét.

Miután az amerikai hatóságok keresni kezdik, egész politikai koncepciót épít üldözöttségére. Elképzeléseit főképp a Fülöp-szigeteken adott rádióinterjúkban foglalta össze. Ennek lényege, hogy őt üldözi a világ zsidósága, amely egyben irányítja a brutális és gonosz amerikai diktatúrát, az pedig őt üldözi és kényszeríti száműzetésbe. (Közben évekig élt teljes elvonultságban Magyarországon is. Úgy tudni, hogy egy fiatal magyar nővel volt több mint baráti kapcsolata. Egyébként a vele foglalkozó irodalomban viszonyról, családról nem tudni.)

A sakkról pedig már csak azt mondja, hogy az nem más, mint ‘mentális maszturbáció’, míg az utána következő korszak egyik legjelesebbje, Gari Kaszparov egy csaló és KGB-ügynök, és minden partija előre le volt rendezve.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.