Magyar Hírlap

Az új-zélandi miniszterelnök élesen bírálta Izraelt és diplomáciai szankciókat helyezett kilátásba, azok után, hogy két feltételezett Moszad-ügynököt hat hónap börtönre ítéltek, amiért kerülőúton akartak új-zélandi útlevélhez jutni.

Az izraeli titkosügynökök megsértették Új-Zéland törvényeit és szuverenitését, s ezzel komoly feszültségeket okoztak Izraellel való kapcsolatunkban – mondta Helen Clark kormányfő.

Ez a fajta magatartás minden ország számára elfogadhatatlan. A két ország közti magasrangú találkozókat elhalasztották, és valószínűleg vízummegszorítások várnak az izraeliekre. Clark azt is elmondta, hogy Izraelt három hónapja kérték, hogy adjon magyarázatot és kérjen bocsánatot, ám a közel-keleti állam ezt a mai napig nem tette meg.

Az izraeli külügyminiszter pénteken azt közölte, hogy mindent meg fognak tenni a két ország kapcsolatainak helyreállítása érdekében.

Új-Zéland eddigi leghíresebb „diplomáciai elhidegülése” 1985-ben történt, mikor francia ügynökök bombázták meg a Greenpeace antinukleáris hajóját, az Auckland-öbölben.

Guardian/Reuters

Comments are closed.