Népszava

Nem hajlandó hivatalosan bocsánatot kérni Izrael az Új-Zélanddal támadt újabb kémügyért, amely Wellingtont kemény diplomáciai szankciókra késztette. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter „mély szomorúsággal” fogadta az új-zélandi intézkedések hírét és mindent meg akar tenni a kétoldalú kapcsolatok helyreállításáért, de nem óhajt nyilatkozatot tenni az ügyben – közölték pénteken a jeruzsálemi külügyminisztériumban.

A wellingtoni kormány hivatalos bocsánatkérést követel Izraeltől, miután a Moszad izraeli titkosszolgálat két – feltételezett – ügynökét csütörtökön fél év börtönbüntetésre ítélték a szigetországban hamis új-zélandi útlevél szerzésének kísérlete miatt. Phil Goff új-zélandi külügyminiszter az elítéltek tettét „ellenséges cselekedetnek” minősítette a rádióban.

Új-Zéland az ügy miatt befagyasztotta a kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat, nem hagyta jóvá az új izraeli nagykövet akkreditálását, lemondta Mose Kacav izraeli államfő augusztusra tervezett látogatását, és bevezette a vízumkötelezettséget minden izraeli állampolgár számára. Helen Clark új-zélandi kormányfő csütörtökön „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte az izraeli ügynökök próbálkozását, mondván, hogy az sérti országa szuverenitását és a nemzetközi jogot. MTI-információ

keretbe

Az Izrael és Ciszjordánia határán húzódó biztonsági kerítést tegyék kötelezően megtekintendő látványossággá az Izraelbe látogató turisták számára, hogy jobban megértsék az ország biztonsági problémáit – javasolta az izraeli kormány egyik tagja. Gideon Ezra, az idegenforgalmi ügyekkel megbízott tárca nélküli miniszter a The Jerusalem Post című újság pénteki számában megjelent interjújában azt mondta, hogy a betonból, szögesdrót kerítésből álló és árkokkal kiegészített falat kötelező programpontként kellene beiktatni a körutazásokba, mert megtekintése világossá teheti a turisták számára Izrael biztonsági problémáit.

Comments are closed.