Forrás: NOL

Kémügy: Izrael nem kér bocsánatot Új-Zélandtól

Munkatársunktól, 2004. július 16. 12:32

Nem hajlandó hivatalosan bocsánatot kérni Izrael az Új-Zélanddal támadt újabb kémügyért, amely Wellingtont kemény diplomáciai szankciókra késztette. Pénteken az új-zélandi főváros zsidó temetőjében meggyaláztak tizenhat sírt.

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter ‘mély szomorúsággal’ fogadta az új-zélandi intézkedések hírét, és mindent meg akar tenni a kétoldalú kapcsolatok helyreállításáért, de nem óhajt nyilatkozatot tenni az ügyben – közölték pénteken a jeruzsálemi külügyminisztériumban.

A wellingtoni kormány hivatalos bocsánatkérést követel Izraeltől, miután a Moszad izraeli titkosszolgálat két – feltételezett – ügynökét csütörtökön fél év börtönbüntetésre ítélték a szigetországban hamis új-zélandi útlevél szerzésének kísérlete miatt. Phil Goff új-zélandi külügyminiszter az elítéltek tettét ‘ellenséges cselekedetnek’ minősítette a rádióban. Helen Clark új-zélandi kormányfő csütörtökön ‘teljesen elfogadhatatlannak’ nevezte az izraeli ügynökök próbálkozását, mondván, hogy az sérti országa szuverenitását és a nemzetközi jogot.

Új-Zéland az ügy miatt befagyasztotta a kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat, nem hagyta jóvá az új izraeli nagykövet akkreditálását, lemondta Mose Kacav izraeli államfő augusztusra tervezett látogatását, és bevezette a vízumkötelezettséget minden izraeli állampolgár számára.

Pénteken Wellington zsidó temetőjében meggyaláztak tizenhat sírt. A tettesek feldúlták a sírköveket, és horogkeresztet festettek a földre. David Zwart, az Új-zélandi Zsidó Tanács elnöke szerint nem kétséges, hogy az ügy kapcsolatban áll a két izraeli csütörtöki elítélésével. ‘Úgy vélem, közvetlen kapcsolat van az Izrael elleni igen kemény szavak és azok között az emberek között, akik úgy gondolják itt, hogy ma ütni lehet egyet Izraelen, holnap pedig a zsidókon’ – mondta a sajtó képviselőinek a zsidó tanács elnöke.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.