Forrás: NOL

Jólétben élő, gazdag magyarok

Norvégia első, Magyarország harmincnyolcadik az életkörülmény-listán

Szabó Brigitta, 2004. július 16. 00:00

Helyzetkép kutatás nélkül. Családi piknik a finn fővároshoz, Helsinkihez tartozó szigetek egyikén

Norvégiában a legjobbak, Sierra Leonéban pedig a legrosszabbak az életkörülmények a világon. Van állam, ahol havonta alig tízezer, máshol 1,5 millió forint jövedelmük van az embereknek. Az ENSZ jóléti listáján Magyarország a 38. helyet foglalja el a 175-ből.

Ma a világ legnagyobb kihívása az egyes országok és népek közötti kulturális másságból eredő konfliktusok kezelése, megoldása – állítja az ENSZ tegnap közzétett, 2004-es jóléti jelentése. Vajon Irak új kormánya és alkotmánya eleget tud-e tenni a síiták és kurdok követeléseinek? Mennyi vagy melyik nyelv válik hivatalossá Afganisztánban? Sikerül-e elérni Nigériában, hogy ne büntessék halállal a házasságtörést? Elfogadja-e a francia törvényhozás azt az indítványt, amely megengedné a különböző vallási szimbólumok – például csak a szemet láttató fejkendő – viselését az iskolákban? Vajon lemond Bolívia elnöke csak azért, mert a bennszülöttek azt kívánják? Számos hasonló kérdés létezik még a földön, olyanok, amelyek alapvetően befolyásolják az emberek életkörülményeit, az országok fejlődését, jövőjét.

Családi piknik Sierre Leone fővárosa, Freetown utcájánAz ENSZ három csoportba sorolta a világ 175 országát, aszerint, hogy milyen körülmények között élnek a lakosai. A várható élettartam, az írástudók és iskolázottak száma vagy éppen az egy főre jutó jövedelem alapján határozták meg, hogy a listán szereplő 175 állam közül hol élnek jól, átlagosan és szegénységben. Az első helyezett Norvégia lett, ahol egyébként a nők átlagosan 81,7, a férfiak 75,8 évet élnek. Az utolsó helyen álló Sierra Leonéban ugyanezek a számok 35,8 és 33,2 év, az ottaniak feleannyi időt sem töltenek a földi világban, mint a norvégok. Leghosszabb élettel egyébként a japán aszszonyok büszkélkedhetnek, beszámítva a csecsemő-, gyerek- vagy fiatalkorban meghaltakat, a hölgyek átlagosan csaknem 85 évet élnek.

Magyarország a 38. helyen áll, így a magas életszínvonalú államok között található. Sikerült megelőznie például Szlovákiát, Észtországot, Horvátországot, Litvániát, lemaradtunk viszont Nyugat-Európa minden állama, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, de Izrael, Szingapúr, Korea vagy a Seychelles-szigetek mögött is. Nálunk a nők 75,5, a férfiak pedig 67,3 évig élnek. A felnőtt lakosság 99, 3 százaléka írástudó és mintegy 82 százaléka vett részt valamilyen iskolai képzésen. Az egy férfira jutó jövedelem a jelentés szerint 15,8, egy nőre pedig 9,1 ezer dollár évente.

Az ENSZ szerint a luxemburgi férfiak keresnek a legjobban, évente átlagosan 78,7 ezer dollárt, őket az ír urak követik 46,2 ezer dollárral. A negyvenezer dolláros határt rajtuk kívül csak az Amerikai Egyesült Államok családfői tudták átlépni. A luxemburgi hölgyek is vezetik a jövedelmi listát, ám rájuk már csak évi 29,5 ezer dollár esik, tehát még a legfejlettebb országokban is szembetűnő a nők lemaradása a férfiak mögött. Nem beszélve Szaúd-Arábiáról és Ománról, ahol kiugróan magas, öt-hatszoros a férfiak és a nők jövedelme közötti különbség. Tanzániában az urak mindössze 679, a hölgyek pedig 464 dollárt keresnek évente, azaz utóbbiak havonta átlagosan kevesebb mint tízezer forintból kénytelenek megélni, miközben a luxemburgi férfiak 1,5 millió forintnál is többől gazdálkodhatnak. Az azonban, hogy valójában kik a szegények és kik a gazdagok, nem ebből a listából derül ki.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.