Forrás: NOL

Ben Kingsley

TV – A 7 sztárja

Munkatársunktól, 2004. július 16. 00:00

Krishna Bhanji néven született 1943. december 31-én, az angliai Yorkshire-ben. A Royal Shakespeare Company egyik előadása terelte a színészi pálya felé, s később kenyai származású orvos édesapja tanácsára vette fel a Ben Kingsley nevet.

Huszonhárom évesen már a Royal Shakespeare Company tagja, 1967-től 1979-ig egyszerre szerepel itt, a Brit Nemzeti Színházban és a Royal Courtban. 1972-ben filmszínészként is debütált, azóta begyűjtött 1982-ben egy Oscar-díjat, 1983-ban a New York-i filmkritikusok díját, ugyanekkor a Los Angeles-i filmkritikusok díját, 2001-ben egy Felix-díjat, idén egy Oscar-jelölést is. Vonzódása a drámai szerepekhez igen erős. A Richard Attenborough által rendezett Gandhi címszerepében India huszadik századi történelmének legjelentősebb alakját formálta meg. A szerepre történt gondos előkészületei, melyek nyomán mintegy tíz kilótól szabadult meg és a politikus szinte egész életművét áttanulmányozta, végül sikerre vezettek: alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták. Frissen megszerzett hírnevét Kingsley azonban a későbbiekben sem elsősorban kasszasikernek szánt filmekben kamatoztatta. Az apró termetű, szinte törékeny, kopasz emberke számtalan, igen változatos szerepben tűnt fel, hol gengszterként, hol prófétaként, hol pedig shakespeare-i bolondként. Spielberg óriási visszhanggal kísért filmjében, a Schindler listájában a zsidó könyvelőt, Itzhak Sternt alakította, melynek nyomán a Brit Filmakadémia a legmagasabb elismeréssel jutalmazta.

Az elmúlt évek néhány kevésbé fajsúlyos szerepe ellenére Ben Kingsley ma is inkább hivatásos színésznek, mint filmsztárnak tartja magát, akinek nézete szerint a színpaddal ellentétben a kamera nem igényli a színészi játékot, csupán a szélsőséges helyzetekben megnyilvánuló viselkedést rögzíti.

Tavalyi filmjét, a Ház a ködbent két Oscar-díjra is jelölték. Massoud Amir Behrani (főhösünk), iráni bevándorló megtakarított pénzének jelentős részét arra fordítja, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtse meg lánya számára a tökéletes házassághoz. A mennyegzőt követően vagyona maradékából házat vásárol egy aukción, nem sejtve, hogy ezzel egy jogi huzavona kellős közepébe kerül a ház volt tulajdonosával (Jennifer Connelly). Kezdetben csak a paragrafusok ütköznek egymással, ám később a személyes ellentétek komoly konfrontálódást eredményeznek – tragikus következményekkel. Andre Dubus regényéből a kijevi születésű elsőfilmes rendező, Vadim Perelman és Shawn Lawrence Otto írt forgatókönyvet.

Az m2 vetíti két részben A Lenin-vonat című, olasz-német- francia-osztrák koprodukcióban készült tévéfilmet. 1917-re az első világháború frontvonalai megmerevedtek, és már látszik, hogy a központi hatalmak tartalékai fogyóban. A német felső vezetés új taktikát dolgoz ki, melynek célja, hogy Oroszországot kivonják a háborúból. A cár bukása után a Kerenszkij vezette ideiglenes kormány is folytatja a háborút. A filmet Damiano Damiani rendezte.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.