Magyar Rádió

Nemzetközi vallási híradó 2004. július 13., 21.05

2004. július 14., szerda 16:45

6 bélyegből álló judaikai sorozat jelent meg Portugáliában, amely megörökíti az ottani zsidók tradicionális életét és tevékenységét több száz éven keresztül, egészen a kiűzetéséig, amely az inkvizíció közreműködésével történt a XVII. század elején.

A napokban 6 bélyegből álló judaikai sorozat jelent meg Portugáliában, amely megörökíti az ottani zsidók tradicionális életét és tevékenységét több száz éven keresztül, egészen a kiűzetéséig, amely az inkvizíció közreműködésével történt a XVII. század elején.

A bélyegeken egy ősrégi hétágú menora, ami a zsidó jelenlétet bizonyítja Portugáliában már az első században, valamint Dávid csillag és próféta alakok Tórával és zsidó elemek a portugál képzőművészetben. A bélyegsorozatot, amelyben héber felirat is van – emléklap kíséri, ami a 100 éves lissaboni Sáári Tikva (a reménység Kapuja) zsinagóga emlékét őrzi.

Az izraeli és a magyar posta közös bélyeggel emlékezett meg Herzl Tivadar 100 éves születésnapjáról. A bélyeg felzetén, Herzl kézírásával a „Ha akarjátok – nem mese” jelmondata.

Ezzel majdnem egyidejűleg az izraeli és az olasz posta közös bélyegen emlékezett meg a római nagytemplom 100 éves fennállásáról.

Rapcsányi László

Comments are closed.