Origo

Csaknem hetven épület védetté nyilvánítását készíti elő az egykori pesti zsidó negyed területén a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), amely elsőként öt ingatlan ideiglenes műemléki védelmét rendelte el – közölte a hivatal. Az egy évig érvényes ideiglenes műemléki védelem célja az örökségvédelmi szempontból védendő, veszélyeztetett értékek fennmaradásának biztosítása, az értékvédelmi szempontok érvényesítése.

A KÖH – a Fővárosi Önkormányzat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Városvédő Egyesület, valamint az Óvás! nevű civil szervezet támogatásával – egy hónapja vonta ideiglenes műemléki védelem alá a régi pesti zsidónegyedet. Az indoklás szerint erre az Andrássy úti világörökségi terület védőzónájának történeti, építészeti értékei miatt volt szükség. A hivatal akkor azt is hangsúlyozta: nem célja a kerület fejlesztésének leállítása, de elsődleges fontosságú feladata „a városrész egységes szerkezetének, történeti, építészeti értékeinek megőrzése, az épített örökség megóvása”. A KÖH szerdán közölte: a területi védelemmel egy időben csaknem hetven épület védetté nyilvánításának előkészítését kezdték meg.

A hivatal a kiemelt jelentőségű területen ideiglenes műemléki védelem alá helyezte most a Kazinczy utca 34. szám alatti, 1840-es években épült, valamint a 49. szám alatti, 1838-ban emelt klasszicista lakóépületet. Ugyancsak védelmet kapott három Dob utcai ház: egy 1860-as években épült romantikus stílusú épület a 29., egy 1874-ben épült neoreneszánsz homlokzatú lakóépület a 21., továbbá egy 1836-ban, Hild József tervei alapján emelt klasszicista lakóépület a 19. szám alatt.

A hivatal – korábbi tájékoztatása szerint – akkor dönt meghosszabbítható ideiglenes műemléki védelemről, ha egy veszélyeztetett épületet gyorsan „le akar védeni”. A végleges védelem nagyobb előkészítést és miniszteri aláírást igényel. Az Óvás! egyesület bontásra ítélt házakat jelölt meg múlt hét csütörtökön Budapest VII. kerületében, a hajdani zsidónegyed területén.

A civil szervezet a védjegyoltalom célkeresztbe helyezett emblémáját, körbe zárt „R” betűt festett tíz, már lakatlan épületre a Rumbach Sebestyén, a Holló, a Dob és a Kazinczy utcában. A belső városrész védelmére alakult egyesület ily módon fejezte ki elégedetlenségét amiatt, hogy a VII. kerületi önkormányzat a volt zsidónegyed épületei közül számosat el akar bontani.

Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke a múlt héten azt mondta: tudomása szerint lakópark épül a régi zsidónegyedben, s ez szerinte jó minőségű házak pusztulásához és a városrész hangulatának eltűnéséhez vezet.

A KÖH júniusban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy augusztus végére elkészül a régi zsidónegyed területét érintő egyedi védettségi javaslat a városszerkezetre és a kijelölt épületekre vonatkozóan. Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002 júniusában nyilvánította a világörökség részévé az Andrássy úthoz kapcsolódóan a hajdani pesti zsidónegyedet, a Belső-Erzsébetváros Károly körút – Dohány utca – Klauzál utca – Klauzál tér – Csányi utca – Király utca határolta területét.

(MTI)

Comments are closed.