NOL

Népszabadság‣ Munkatársunktól‣ 2004. július 14.

A jeruzsálemi központ megkezdte magyarországi nácivadász akcióját. Megfelelő bizonyítékok esetén a magyar kormány kész a hajdani bűnösöket perbe fogni.

Nem felejtünk – mondta tegnap Arieh Rubin, a floridai bejegyzésű Targum Slisi Alapítvány elnöke azzal kapcsolatosan, hogy a Simon Wiesenthal Központ megkezdte magyarországi nácivadász akcióját. Két éve ennek az alapítványnak a mintegy 100 ezer dolláros támogatásával kezdődhetett meg az Utolsó esély nevű akció a balti államokban.

– Sajnos azt tapasztaljuk, hogy Európában és a világban ismét erőre kap az antiszemitizmus – közölte Arieh Rubin, hozzátéve: akciójuknak üzenete az is, hogy ha kárt okoznak egy zsidónak Párizsban, Brüsszelben, Teheránban, Budapesten vagy akár Debrecenben, mindig lesznek emberek, akik megtalálják az igazságszolgáltatás módját.

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ immár a nyolcadik országban, Magyarországon is elindítja a még élő náci háborús bűnösök felkutatását célzó akcióját.

– A bűnösök felelősségre vonása nem várhat még tíz évet – jelentette ki tegnap Budapesten Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója. Szerinte a gyilkosokat hatvan év múltával is bíróság elé kell állítani, mert „az idő múlása nem teszi ártatlanná a bűnösöket”.

Az akció 2002-es megindítása óta öszszesen 260 feltételezett náci bűnös nevét kapta meg a központ, és 73 nevet adott át a helyi hatóságoknak. Litvániában és Lettországban gyilkosság vádjával öszszesen 19 esetben indult vizsgálat – ítéletet egyelőre egyetlen esetben sem hoztak.

Az akció keretében a szervezők Magyarországon is forródrótot működtetnek. A telefonszámot, amelyen bejelentést lehet tenni, hirdetésekben közlik majd. A kampány még el sem indult, de már három magyar gyanúsítottról kaptak információt. Az egyik egy dunántúli idős asszonytól származik, aki gyerekként szemtanúja volt, hogy a szomszéd faluból származó két nyilas agyonlőtt három munkaszolgálatost. A munkaszolgálatosok az asszony kertjében vannak eltemetve; az egyik nyilas pedig szerinte a szomszéd településen él.

Tízezer eurót kap, aki hiteles információt szolgáltat náci háborús bűnösök elítéléséhez. A Wiesenthal Központ az első jutalmat hamarosan Horvátországban adja át.

Comments are closed.