NOL

NOL‣ Munkatársunktól‣ 2004. július 14.

Izrael felkészül arra, hogy szélsőséges muzulmán csoportok a Hamász vezetésével megpróbálják majd ellenőrzésük alá vonni a palesztin kormányt, ha esetleg meghalna Jasszer Arafat palesztin vezető, akinek az egészségi állapotáról ellentmondó hírek keringenek.

Jasszer Arafat halála esetén Izraelnek meg kell akadályoznia, hogy a palesztin elnököt Jeruzsálemben temessék el – áll egyebek közt az izraeli külügyminisztérium belső jelentésében, amelyet szerdán juttattak el a sajtóhoz, és amely szerint zűrzavar törhet ki a palesztin területeken Arafat halálát követően.

Az ötoldalas dokumentumban forgatókönyvek találhatók a különböző eshetőségekre: Izrael felkészül arra, hogy szélsőséges muzulmán csoportok a Hamász vezetésével megpróbálják majd ellenőrzésük alá vonni a palesztin kormányt, a menekülttáborokból kiindulva, amelyekben már jelentős támogatást élveznek. Izraelnek rendkívüli intézkedéseket kell hoznia ennek meggátlására, egyebek közt átfogó katonai hadművelettel a Gázai övezetben – olvasható a tervezetben.

A vezető izraeli kormánytisztviselők által megvitatott dokumentum szerint a 75 éves Arafatnak az utóbbi években számos egészségügyi problémája volt. Palesztin tisztviselők viszont azt állítják, hogy vezetőjük szilárdan kézben tartja az irányítást.

Emad Sakúr, Arafat egyik tanácsadója szerint az elnök nagyon egészséges.

Márciusban az izraeli hadsereg szimulációs gyakorlatot hajtott végre annak számbavételével, mi történhet, ha Arafat meghal, feltételezve a temetés színhelyét, a temetési menet útvonalát, a lehetséges tüntetéseket, zavargásokat és muzulmán szélsőségesek puccskísérleteit.

Bizonyos jelek arra utalnak, hogy a palesztin vezető egészsége romlik. Kezének és ajkainak látható remegése olyan találgatásoknak adott tápot, hogy Parkinson-kórban szenved, orvosai azonban sohasem erősítették meg ezt. Tavaly nyáron súlyos gyomorinfluenzát kapott, és belső körei már a lehetséges temetési helyről tárgyaltak. Hozzá közel álló tisztviselők szerint soha nem beszélt arról, hol szeretné eltemettetni magát, de feltevések szerint azt kívánná, hogy a jeruzsálemi óváros al-Aksza mecsetében helyezzék örök nyugalomra.

Az izraeli forgatókönyv szerint Arafat majdani halálának három oka lehet: izraeli katonai akció, hosszú betegség vagy hirtelen természetes halál. Palesztin részről mindhárom esetben arra törekszenek majd, hogy a vezetőt hősnek és áldozatnak tüntessék fel, s a történtekért Izraelt tegyék felelőssé.

A válságot főként az okozná, ha Arafatot Jeruzsálemben akarnák eltemetni, amit Izrael erőteljesen ellenezni fog – folytatódik a dokumentum. A válság eleme lehet az is, hogy a holttestet napokig a nyugati parti, rámalláhi főhadiszálláson tartják, aminek következtében Izraelre nemzetközi nyomás nehezedik. Egy másik forgatókönyv szerint palesztinok ezrei megpróbálják majd erővel is elvinni a tetemet Rámalláhból Jeruzsálembe, ami az erőszakhullám kiújulásához vezethet Izraelben és a palesztin területeken.

Izraelnek úgy kell felkészülnie Arafat halálára, hogy nyomást gyakorol a szélsőséges csoportokra, minél inkább csökkentve azok képességét az ellenőrzés átvételére, és párbeszédet kezd azokkal a palesztinokkal, akik Izrael számára elfogadható kormányt alakítanának – olvasható a válságtervezetben, amely lehetségesnek mondja a Palesztin Hatóság összeomlását.

A dokumentum azt ajánlja, hogy Izrael tegye lehetővé Arafat külföldi kezelését, amennyiben állapota rosszabbodik. Így remélhető lenne, hogy a palesztin vezető külföldön hal meg, levéve a felelősséget Izraelről, és könnyítve a jeruzsálemi temetés megakadályozását. Kompromisszumos megoldásként Izrael javasolhatná azt is, hogy a temetésre a Jeruzsálemhez közeli, de azon kívüli Abu-Diszben kerüljön sor.

(forrás: MTI)

Comments are closed.