Magyar Rádió

2004. július 13., kedd 12:20

Ariel Saron be akarja vonni kormányába a Munkapárt képviselőit, de ebben saját párthíveinek egy része sem támogatja. Az izraeli miniszterelnököt a kormány átalakításának más lehetőségei is foglalkoztatják.

Izraelben a Likud képviselői komoly ellenállással fogadták a baloldali Munkapárt koalícióba lépésének lehetőségét. A szembenálló jobboldali Likud képviselők a Munkapárt ellenében még azt is megígérték Saronnak, hogy támogatni fogják az elszakadás tervét, a kivonulást a Gázai övezetből.

Három bizalmatlansági indítványt szavazott meg hétfő este a parlament. A Munkapárt Saron ellen szavazott és a kormány csak döntetlennel élte túl az egyik indítványt.

Ariel Saron a külügyminiszter kérésére tárgyalásokba kezdett az ultra ortodox Sasz, és egy másik vallásos párt vezetőivel is. Izraelben megindultak a találgatások, hogy milyen lesz az új kormány összetétele. A baloldali Munkapárt belép a jelenlegi koalícióba, miután Saron legyőzte saját táborának ellenkezését, vagy vallásos pártokkal szövetkezik a kormányfő, szemben a liberális Sinui párttal, amely bejelentette, hogy nem hajlandó együttműködni ultra-ortodox vallásos pártokkal vagy esetleg a vallásosok, a Munkapárt és a Likud szövetkezik – a Sinui nélkül.

Siri Zsuzsa (Jeruzsálem)Kapcsolódó linkek:

Együttműködés a gázai kivonulás ügyében?

Saron nem fogadja el a bírósági döntést a kerítésről

Pokolgépes merénylet Tel Avivban

Rendkívüli ENSZ közgyűlés Izrael ügyében

Már készül a következő politikai gyilkosság Izraelben?

ENSZ: jogellenes az izraeli fal

Comments are closed.