NOL

Népszabadság‣ M. E.‣ 2004. július 13.

Nagy felháborodást keltett a francia közvéleményben egy, a támadói által zsidónak vélt nő hét végi bántalmazása. A 23 éves fiatalasszonyra és 13 hónapos kisbabájára – mint hétfői számunkban megírtuk – hat, késsel felfegyverkezett, arab külsejű férfi támadott rá egy Párizs környéki vonaton.

A támadók az általuk zsidónak vélt nőnek letépték a ruháját, és a hasára horogkereszteket rajzoltak. Ezután felborították a babakocsit, amelyből kiesett a gyermek. A vonaton többen is végignézték a jelenetet, de senki sem avatkozott közbe, talán félelemből. A francia sajtó szerint az minimum elvárható lett volna, hogy valaki meghúzza a vészféket, de ez sem történt meg.

Franciaországban az utóbbi időben egyre nőnek az antiszemita támadások. Az idén mostanáig már több zsidóellenes bűntényt követtek el, mint tavaly, nem kevesebb mint 50 százalékkal nőtt az ilyenfajta bűncselekmények száma. A pénteki támadás azért is sokkolta ennyire Franciaországot, mert előző nap Jacques Chirac államfő hívta fel a figyelmet arra, hogy mindenképpen útját kell állni az antiszemitizmus elharapódzásának.

Comments are closed.