Azok a zsidók, akik a nyári athéni olimpiára is ellátogatnak – Mendel Hendel, rabbinak, a Chabad-Lubavitch görögországi képviselőjének köszönhetően – nem lesz gondjuk a kóser élelem beszerzésére.

Hendel kibérelt a festői Monastiraki kerületben a Normanou-utca 4.-es szám alatt egy épületet, ahol az Olimpia idejére zsidó információs központot alakít ki. A házban Kol Tuv néven Glatt Kosher éttermet nyit. Az étkező augusztus 1-én nyitja meg kapuit és a „fogd-meg-és-vidd” élelem mellett, shabbati étkeztetésre is rendelkezésre áll. Az ételeket szakképzett görög szakács készíti. Az étteremben reggel 9-től, este 11-ig reggelit, ebédet és vacsorát szolgálnak fel.

„A kóser étkezés nem egyszerűen arról szól, hogy van amit megeszünk és van amit nem. ” – jelentette ki Hendel. „Hanem az egy fegyelmezett, közösséget teremtő életmód, amely identitást erősít és a zsidó élettapasztalat gazdagodásához vezet. Amikor távol vagyunk családtól, barátoktól és az önazonosságot nyújtó közösségtől, a kóserság megtartása – függetlenül környezetünk milyenségétől – segít nekünk a zsidó identitás megőrzésében.”

Comments are closed.