UNO

2004.07.12. 08:07

07:14 – EURÓPAI LAPSZEMLE: Antiszemita támadás egy párizsi vonatonA párizsi LE FIGARO részletesen leírja, mi is történt péntek este: Egy fiatal anya csecsemőjével utazott egy Párizs környéki helyiérdekű vonaton, mikor hat – vélhetően észak-afrikai eredetű – fiatal késsel rátámadt, kirabolták, ruháját megszaggatták és hasára filctollal horogkereszteszek rajzoltak.

Utána kiborították a gyereket a babakocsiból, majd elmenekültek. A vonat egyetlen utasa sem lépett közbe az anya védelmére. A támadók gyávaságával pontosan egyenrangú a többi utas gyávasága – írja a LE FIGARO. A lap ugyancsak rámutat, hogy a támadás ugyanazon a napon történt, mikor Chirac, francia elnök felhívást intézett az ország lakóihoz, szálljanak szembe a terjedő antiszemitizmussal. A 2004-es év első hat hónapjában, 135 esetben ért támadás zsidókat vagy zsidó tulajdont és 375 ilyen fenyegetésről értesítették a rendőrséget – sorolja a statisztikát a LE FIGARO.

Az ugyancsak francia LIBERATION rámutat, hogy a francia zsidóságot napi szinten érik atrocitások az ország észak-afrikai arab bevándorlóitól, akik, mivel maguk is hátrányos megkülönböztetés áldozatai, ettől remélik visszanyerni önbecsülésüket. A LIBERATION laptársához hasonlóan úgy véli, a vonaton történt támadás legmegrázóbb momentuma, hogy egyetlen utastárs sem volt hajlandó legalább szemtanúként tanúvallomást tenni a rendőrséget – írja a LIBERATION.

(BBC-MobilPress)

Comments are closed.