Index

július 11. 23:36

[MTI]

A Ciszjordánia határán megkezdett fal építésének folytatását rendelte el vasárnap Ariel Saron izraeli miniszterelnök, aki ezzel is elutasította a hágai Nemzetközi Bíróság pénteki állásfoglalását arról, hogy a fal építése törvénytelen.

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a biztonsági fal építése a legfelsőbb bíróság június 30-i állásfoglalásának megfelelően folytatódik. A bíróság állásfoglalásában biztonsági szempontból jogosnak ítélte a Ciszjordánia és Izrael határán épülő kerítést, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a biztonsági megfontolásokkal együtt meg kell vizsgálni a helyi lakosság érdekeit is. Ezért kimondta, hogy a Jeruzsálem közelében épített 40 kilométeres szakaszból 32 kilométernyit új nyomvonalra kell áthelyezni.

A hágai Nemzetközi Bíróság pénteki állásfoglalásában ugyanakkor a fal lebontását sürgette.

Az izraeli miniszterelnök vasárnap előbb a kormány ülésén jelentette ki, hogy Izrael teljes mértékben elutasítja a Nemzetközi Bíróság állásfoglalását, amelyet „a terrorizmus elleni harc arculcsapásának” nevezett. Hozzátette: a Tel-Avivban vasárnap végrehajtott merényletért a hágai Nemzetközi Bíróságot is felelősség terheli, mert a testület állásfoglalásával „pártfogásba vette a palesztin terrorizmust”.

Leszögezte, hogy minden diplomáciai és jogi eszközt be fog vetni a hágai Nemzetközi Bíróság határozata ellen.

Comments are closed.