JNA Budapest / Halmos László Rehovot, IL

Egy súlyosan sebesült fiatalasszony a kórházba szállítást követően életét vesztette, miután magyar idő szerint röviddel hat óra után a Tel-Aviv-i Har Zion úton a régi buszpályaudvart detonáció rázta meg. Harmincegyen megsebesültek, öten súlyosan, köztük egy állapotos asszony.

Egy bokrok közé rejtett pokolgép robbant a fel- és leszálló emberek közelében, abban a pillanatban, amikor két autóbusz állt a megállóban. A rendõrség arra gyanakszik, hogy az elkövetõ alkalmas pillanatban, távirányítóval robbantotta fel a bombát. A helyettes védelmi miniszter szerint a merénylők Ciszjordániából szöktek át Izrel területére, feltehetően ott, ahol még nem készült el a biztonsági kerítés. A terrorakcióért a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalomhoz tartozó Al-Aksza Martírbrigádjai és egy eddig ismeretlen további szervezet, az „Abu Hamdan és Nadr Abu Lil zászlóalj” vállalta a felelõsséget, úgymond „bosszúképpen az izraeliek által végrehajtott felszámolási akciókért”.

„A ma reggeli gyilkosság az első a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének védelme alatt.” – jelentette ki Ariel Sharon kormányfő, amikor megnyitotta a vasárnapi szokásos kormány- ülést. Pénteken a hágai Nemzetközi Bíróság a biztonsági kerítést „törvénytelennek” minősítette és „lebontását rendelte el.”

Tel-Aviv polgármestere Ron Huldai közölte, hogy a bombát – a palesztin gyakorlat szerint, az áldozatok számának maximalizálása érdekében – vasszögekkel és csavarokkal „dúsították”. A robbanás következtében néhány környező épület is megrongálódott.

A rendőrség lezárta az utca jelentős részét, a tűzszerészek további robbanószerkezetek után kutatnak kutyákkal. A hatóságok számos palesztint letartóztattak, akik engedély nélkül tartózkodnak a térségben. A tel-avivi rendőrfőnök szerint nem öngyilkos merénylet történt, hanem egy a buszpályaudvar közelében lévő gazos részre rejtettek el az elkövetők egy pokolgépet, amely a reggeli csúcsforgalomban lépett működésbe.

A vasárnap reggeli terrorakció március óta az elsõ Izrael szuverén területén. Akkor két, a Gázai-övezetbõl konténerben kilopódzott palesztin terrorista az asdodi kikötõben robbantotta fel magát, tíz ember halálát okozva.

A kórházi sürgősségi telefonszámok Magyarországról

Ichilov: 00-972 -12 551 33

Wolfson Kórház: 00-972-12 55 155

Sheba Tel Hashomer: 00-972- 12 551 31

Képek

Comments are closed.