Forrás: NOL

Eltemették Thomas Klestilt

Huszonöt államfő a volt elnök bécsi búcsúztatásán

Szászi Júlia, 2004. július 12. 00:00

Koronás fők és köztársasági elnökök – köztük Mádl Ferenc -, egyházi méltóságok és osztrák tisztelők ezrei kísérték utolsó útjára Thomas Klestilt, Ausztria kedd éjszaka elhunyt elnökét. A gyászmisét a Stephansdomban tartották, ahová Klestil holttestét a Hofburg-kápolnából szombat reggel vitték át. Innen szállították a koporsót – gyászmenet nélkül – a központi temetőbe. A gyászolók, élükön Ausztria azóta beiktatott államfőjével, Heinz Fischerrel, továbbá Wolfgang Schüssel kancellárral, a kormány tagjaival, vezető közéleti személyiségekkel és 36 országból érkezett külföldi vendégekkel, a temető kapujától kísérték utolsó útjára az Osztrák Köztársaság hetedik elnökét a Karl Lueger-kápolnához. A mindenki számára nyitott gyászszertartás után Klestil földi maradványait az elnöki kriptában helyezték örök nyugalomra: ő a hatodik a második világháború utáni osztrák elnökök sorában, aki ebben a sírboltban nyugszik. A temetés jelentős erőpróba volt a biztonságiak számára: legalább ezren vigyázták a vendégek épségét, s igyekeztek a bécsieket átsegíteni a forgalmi dugókon.

A temetés alkalmából elhangzott beszédek közül Christoph Schönborn bíboros szavai voltak a legfigyelemreméltóbbak: a gyászmisén bírálta azokat, akik életében nem kényeztették el Klestilt dicsérettel, s csak most, halála után fedezik fel értékeit. Schönborn utalt a kormány élén állókra, akik nem bocsátották meg Klestil rosszallását a néppárti-szabadságpárti koalíció miatt. A bírálatból jutott saját egyházának is, amiért az nem részesíti bocsánatban az elváltakat. Bécs érseke megértéssel beszélt arról, milyen szenvedéseken mehetett át Klestil magánéleti problémái miatt. Klestil elvált felesége egyébként – az özvegy engedélyének köszönhetően – a temetésen a díszvendégek között volt jelen. Előzőleg, a ravatalnál ki kellett várnia a sorát a ‘köznapi’ osztrákok között.

Az elhunyt államfő, aki belpolitikai tevékenységével kevesebb elismerést szerzett, mint nemzetközi megbecsültségével, Ausztria külföldi hírnevének helyreállításával, még temetésével is e kapcsolatok ápolásához járult hozzá. Az összesen 400 külföldi vendég sorában 25 államelnök volt jelen, köztük Vlagyimir Putyin orosz államfő, valamennyi szomszédos ország elnöke, Amerikából Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. Arab vezetők, köztük a jordániai király is részt vett a szertartáson. Izrael – ahova Klestil személyében utazott első ízben osztrák államfő – miniszteri szinten képviseltette magát. A vendégeknek Heinz Fischer, a csütörtökön beiktatott új államfő fogadást adott, többükkel négyszemközti megbeszélést folytatott, s így Klestil temetése közvetlenül az utódállamfő tevékenységének kezdetévé vált.

Mádl Ferenc magyar elnök látogatásra hívta Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.