A fal

sofar, 2004. július 09. 22:00  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

A fal

Miklós Gábor, 2004. július 10. 00:00

A bíróságot az elé terjesztett bizonyítékok nem győzték meg arról, hogy a kijelölt útvonal mentén emelt biztonsági kerítés lenne az egyetlen eszköz, amellyel Izrael megvédhetné magát azon veszélyektől, amelyre az építés igazolásaként hivatkozott. E bonyolult szöveg gyors fordítása a legfontosabb eleme annak a részletes, nem kötelező döntésnek, amelyet a hágai Nemzetközi Bíróság pénteken meghozott. A további indokolás szerint a fal felépítése számos pontban sérti a palesztinok alapvető emberi és polgári jogait.

Tizennégy bíró közül tizenhárom gyakorlatilag a lebontására szólított fel, mert többnyire a megszállt területen húzódik, s nem az 1967 előtti határokon. Az ítélet azonban messzebb ment annál, hogy a palesztin lakosság jogainak védelmében követelje a falbontást. A határozat ugyanis az elismerten biztonsági célokból emelt kerítés ürügyén kimondja: az építmény a palesztin nép önrendelkezési jogait sérti. A döntés szerint a fal lebontása nem elég, az ENSZ egészének kell megdupláznia erőfeszítéseit az izraeli-palesztin konfliktus gyors befejezése érdekében. Azért hogy „igazságos és tartós béke” jöjjön létre a térségben.

Egészen biztos, hogy az ítéletet sokféleképpen fogják értelmezni. A palesztinok és arab szövetségeseik győzelemnek tartják, s a teljes izraeli kivonulást elrendelő határozatként értelmezik. Az izraeli kormány már korábban közölte: nem ismeri el relevánsnak a döntést. Az Európai Unió szóvivője a korábbi brüsszeli álláspont megerősítését látta az ítéletben, amely szerint a fal – jogsértő építmény, mivel nem követi az 1949-es tűzszüneti vonalat, tehát az 1967 előtti izraeli-arab határokat. Az EU szerint a fal első sorban azért rossz, mert fizikailag lehetetlenné teszi a ťkét állam megoldástŤ, tehát, hogy Izrael mellett létrejöjjön a palesztin állam is. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntés „tanácsadó”, azaz nem kötelező érvényű.

A hágai Nemzetközi Bíróság az ENSZ-közgyűlés kezdeményezésére ült össze, ám az izraeliek a kezdetektől fogva jelezték, hogy ítéletét nem fogják elfogadni. Hasonló előrejelzést tett az Egyesült Államok is. A majdani ítélet esetleges kötelező jellegét sok tekintélyes nemzetközi jogász eleve vitatta, mindenekelőtt arra hivatkozva, hogy adott esetben nem jogi vitás kérdés, hanem politikai ügy került Hágába, amely viszont nem tartozik a testületre. Ezt a bíróság elutasította. Tény az, hogy a hágai döntésben nem esik szó arról, hogy a falépítés azután kezdődött el, hogy Arafat Camp Davidben visszautasította Barak és Clinton átfogó békejavaslatát, amely gyakorlatilag az 1949-es vonalakat határozta volna meg a palesztin állam határaként – Kelet-Jeruzsálemmel, mint fővárossal. Alig-alig van szó arról, hogy azóta indult meg a palesztin terrorakciók új hulláma, amelynek áldozatai túlnyomó többségükben polgári személyek, gyerekek, asszonyok. Az öngyilkos gyilkosok merényleteit a teljes palesztin politikai spektrum szervezi. A legitim palesztin hatóság nem akadályozta meg ezeket. Gyakorlatilag nem veszi figyelembe az ítélet azt, hogy a fal – amelynek csak egyharmada készült el – több tucat öngyilkos merénylőt állított meg már eddig is. A fal azonban nem elegendő – továbbra is indítanak eleven bombákat Izraelbe. Amíg ez a helyzet nem változik, nehéz lesz elhitetni az izraeliekkel, hogy a fal önmagában rossz és olyan jogokat sért, amelyeket a zsidó állam polgárai is fontosnak tartanak.

Ps. Egyébként a múlt héten az izraeli legfelsőbb bíróság is hozott egy ítéletet, amelyben arab falusiak javára döntött és harminc kilométernyi fal lebontását rendelte el, amely jelentősen sértette a palesztin lakosok jogait.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.