Hírtv

2004. júl. 07., 20:52

Izrael aggódik az iráni atomprogram miatt, saját nukleáris fegyvereiről azonban továbbra sem ad tájékoztatást. Mindkét ország atomfegyvereiről szó esett a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség vezetőjének izraeli tárgyalásain.

Mohamed el-Baradei izraeli tárgyalásai során Gideon Frankkel, az izraeli atomenergia-bizottság elnökével és az Ariel Saron bizalmasának számító Dan Naveh egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalásokat. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség egyiptomi származású vezetője egy közel-keleti atomfegyvermentes övezet létrehozását vetette fel tárgyalópartnereinek.

Mohamed el-Baradei a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója elmondta: „Azt vitatjuk meg, hogyan növelhetnénk a Közel-Kelet biztonságát, hogyan tehetnénk a Közel-Keletet atömegpusztító fegyver- így atomfegyvermentes övezetté.”

Az elképzelést az iráni atomprogram teszi megvalósíthatatlanná, legalábbis egyelőre. Izrael attól tart, hogy Irán atomfegyvert akar kifejleszteni, s azt be is vetné ellene. Ezt közölték el-Baradei-el izraeli tárgyalópartnerei, akik szerint Irán már 2007-ben atomfegyvere tehet szert.

Az atomfegyvermentes övezet létrehozását elsősorban azonban az izraeli atomfegyverek teszik lehetetlenné. Izrael semmilyen adatot nem hajlandó közölni saját atomfegyvereiről, biztonságpolitikai szakértők azonban 100 és 200 közé teszik nukleáris robbanófejeinek a számát. Izrael nem írta alá a nukleáris fegyverek terjedését gátló atomsorompó-szerződést, és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség számára sem teszi lehetővé a dimonai atomerőmű felkeresését.

Comments are closed.