Magyar Rádió

Bírál az amerikai külügyminiszter

2004. július 7., szerda 16:01

787 olvasás

Izraelben radikális csoportok akár a politikai gyilkosságtól sem riadnának vissza, hogy megakadályozzák a tervezett Gázai kivonulást.

Izraelben szerdán a lapok címoldalán a belbiztonsági miniszter kijelentése található, hogy valaki már tervezi is a következő politikai gyilkosságot. Amióta 1995-ben, az oslói békefolyamatért lelőtték Jichak Rabint, azóta Izraelben sokkal érzékenyebbek a radikális jobboldal fenyegetéseire. Ariel Saront veszélybe sodorta elszakadási terve, a Gázai-övezet, és négy nyugati parti település feladása.

Közben a valóságos lépések egyre váratnak magukra, és Colin Powell amerikai külügyminiszter kedden Washingtonban Silvan Salom izraeli külügyminiszternek azt mondta, hogy az Egyesült Államok elégedetlen a nyugati parton épített törvénytelen, kisebb előretolt telepek felszámolásának ütemével, de hozzátette: az izraeli külügyminisztertől biztosítékokat kapott arra, hogy az izraeliek keményen dolgoznak ezen.

Arra azonban sem Powell, sem Salom nem vesztegetett egyetlen szót sem, hogy melyek is ezek a biztosítékok, és mit is tesznek olyan elszántan az izraeliek. Silvan Salom mindazonáltal azt mondta, hogy – idézzük – Izrael elkötelezett abban, hogy az engedély nélkül épített telepeket felszámolják, amit egyébként az útiterv néven ismert béketerv elő is ír.

A találkozón Silvan Salom arra kérte az amerikaiakat, hogy gyakoroljanak nyomást a palesztinokra rakétatámadásaik megszüntetésére, és hogy demokratikus reformokat hajtsanak végre.

A Gázai-övezetben közben hárman megsebesültek, köztük egy négyéves kisfiú, amikor egy izraeli helikopter rakétákat lőtt ki a Hamász palesztin szervezet egyik autójára. Az első jelentések szerint a sérültek kapcsolatban álltak a szélsőséges csoporttal, de az újabb kórházi értesülések arról szólnak, hogy a sebesültek civilek. A Hamász közleményében az áll, hogy a tagjai elleni merénylet nem járt sikerrel.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), Járai Judit (Washington), MRKapcsolódó linkek:

Izraelt atomprogramja feladására biztatják

Ismét megöltek egy palesztin kisfiút

Megváltoztatják az izraeli fal nyomvonalát

Bekerítették az al-Aksza Mártírjai csoport búvóhelyét

Súlyproblémája miatt sincs biztonságban Saron

Civil palesztinok is áldozatai a tűzharcnak

Comments are closed.