Magyar Rádió

2004. július 6., kedd 11:43

392 olvasás

Minden oldalról fenyegetik Ariel Saron izraeli miniszterelnököt, akinek helyzetét súlyproblémái is nehezítik.

Izraelben Ariel Saron személyes biztonságáért aggódnak. Az izraeli belső elhárítás figyelmeztetett, hogy az utóbbi időben a Gázai-övezet tervezett elhagyása miatt nőtt a fenyegetés a helyi szélsőjobboldali erők részéről.

Hétfőn a miniszterelnök azt mondta: „egész életemben a zsidók érdekében harcoltam, furcsa, hogy most tőlük kell engem védeni.” Arra a kérdésre, hogy hord-e golyóálló mellényt, a kormány ülésén azt válaszolta, hogy az ő méretében olyat nem készítenek.

Egy biztonsági tiszt egy izraeli lapnak azt nyilatkozta, hogy a belbiztonsági erők más módokon, és soha nem látott eszközökkel védik a miniszterelnököt. Jelenleg a palesztin terroristák és a zsidó jobboldali fundamentalisták egyaránt fenyegetik az izraeli kormányfőt.

Az izraeli miniszterelnök egyébként kijelentette: kormánya továbbra sem erősíti meg, de nem is cáfolja, hogy az országnak van atomfegyvere. Ariel Saron röviddel azelőtt nyilatkozott, hogy Izraelben kezd tárgyalásokat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője. El Baradei célja, hogy rávegye a zsidó államot: tegye hozzáférhetővé atomprogramjának részleteit.

Saron ezzel kapcsolatban a katonai rádiónak azt mondta: nem tudja, Baradei mire kíváncsi, Izrael saját maga felel mindenért, ami a védelméhez szükséges. Baradei korábban arra bíztatta Izraelt: kapcsolódjon be azokba a tárgyalásokba, amelyeknek célja a Közel-Kelet atomfegyver-mentessé tétele, mivel mindenki tudja, hogy Izraelnek van atomfegyvere, még ha ezt tagadja is.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MRKapcsolódó linkek:

Ellenzékiek ismét elővennék Saron vesztegetési ügyét

Nem emeltek vádat Saron ellen

Saron volt a célpont – nem sokon múlott a találat

A politikai belviszályok ellenére stabil Izrael kormánya

Civil palesztinok is áldozatai a tűzharcnak

Arafat reformpárti ellenfelei állnak győzelemre a palesztin választásokon

Comments are closed.