NOL

NOL‣ Bihari László‣ 2004. július 4.

A brit sajtó – miután Howardot a múlt év végén tory vezérré választották – felkutatta a Hecht család egykori lakóhelyét, a Máramaros megyei Visóoroszi (Ruscova) falut. Ezután a toryk első embere interjút adott a BBC-nek, amelyben a vészkorszakról beszélt.

A 63 éves, Walesben szültetett Michael Howard az előző konzervatív kormányban egyebek mellett belügyminiszteri tisztséget töltött be, tavaly novemberben választották a legnagyobb ellenzéki párt első emberévé, ami miniszterelnök-jelölti poszttal jár.

Howard a BBC rádió főleg hír- és kulturális programokat sugárzó 4-es csatornájának portréműsorában azt mondta: édesapja 1939-ben érkezett Erdélyből Londonba, „amikor ugyan még nem tört ki a vihar, de már igen sok felhő gyülekezett a láthatáron”.

A hátrahagyott családtagok közül később mindenkit Auschwitzba deportáltak; a papa édesanyja, vagyis Howard nagymamája nem is tért vissza.

Howard elmondta: apjának nővérét, az ő nagynénjét is Auschwitzba vitték, és háromszor is megjárta a gázkamrákat, de rendkívüli módon – hol technikai, hol egyéb okokból – mindhárom alkalommal kiterelték csoportját a kivégzőhelyiségből, és végül életben maradt, s a háború után csatlakozott időközben Walesben letelepedett testvéréhez.

A konzervatív vezér elmondta: a haláltábort megjárt rokon elbeszélései sem változtattak a család vallásos meggyőződésén; ő – saját szavai szerint – ortodox életvitelű zsidó családban nőtt fel.

Howardról eddig is köztudott volt, hogy kelet-európai, apai részről erdélyi magyar zsidó menekültek leszármazottja, aki maga is tartja vallását, de ő maga ekkora nyilvánosság előtt és ilyen egyenesen most először beszélt a család meghurcoltatásáról az erdélyi holokauszt idején. A vasárnapi interjúban ugyanakkor nem említette meg a korabeli magyar hatóságok szerepét hozzátartozói elhurcolásában.

Édesapja, Hecht Bernát 1947-ben változtatta nevét Howardra, és 1966-ban, 49 évesen hunyt el.

A brit sajtó – miután Howardot a múlt év végén tory vezérré választották – felkutatta a Hecht család egykori lakóhelyét, a Máramaros megyei Visóoroszi (Ruscova) falut. A falu polgármestere annak idején elismerte a The Sunday Telegraph helyszínen járó tudósítójának, hogy Hechtéknek ingatlanjai és kiterjedt birtokai voltak a környéken. Hozzátette ugyanakkor, hogy helyben semmiféle tulajdoni feljegyzés nem maradt; az iratokat szerinte a háború alatt Magyarországra szállították.

A rendkívül energikus Howard megválasztása óta a Konzervatív Párt támogatottsága érzékelhetően megugrott; egyes felmérések szerint a toryk a kormányzó Munkáspárt előtt járnak. Michael Howard zsidó származásának hatása a párt választási esélyeire azonban legalábbis nem egyértelmű: a Jewish Chronicle című vezető brit zsidó hetilap egy év eleji felmérése azt mutatta ki, hogy a brit választók ötöde nem látna szívesen vallását gyakorló zsidó miniszterelnököt a Downing Street 10. alatt.

Benjamin Disraeli, az eddigi egyetlen zsidó származású brit miniszterelnök, aki a viktoriánus időkben állt a kormány élén, kikeresztelkedett.

(forrás: MTI)

Comments are closed.