Népszava

Lelőttek egy izraelit és egy palesztint vasárnapra virradó éjjel Ciszjordániában. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint fegyveresek tüzet nyitottak a Mevo Dotan zsidó kolónia közelében egy személygépkocsira, amelyben egy házaspár utazott. Az izraeli férfit halálos találat érte, felesége sértetlen maradt. Egy palesztin szemtanú szerint a támadók ketten voltak. A zsidó kolónia biztonsági felelőse az izraeli rádiónak elmondta, hogy a házaspár nem tartotta be az utazásra vonatkozó biztonsági előírásokat, és katonai kíséret nélkül indult útnak. A támadás elkövetését az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges palesztin szervezet vállalta közleményben. E szerint a gyilkosság bosszú volt azért, mert az izraeli hadsereg június 26-án megölte a szervezet ciszjordániai vezetőjét.

Ugyancsak az izraeli hadsereg szóvivője jelentette be, hogy néhány órával korábban egy izraeli katona lelőtt egy fegyveres palesztint, aki Braha zsidó telepre próbált bejutni.

Izraeli katonák szombaton a Gázai övezet északi részén lévő Bét-Hanún városban összetűzésbe keveredtek fiatal palesztinokkal, akik kővel dobálták őket. A katonák agyonlőttek egy 9 és egy 15 éves fiút – közölték palesztin mentők. Katonák múlt hétfő óta járőröznek a városban, amikor palesztin szélsőségesek Bét-Hanún környékéről kilőttek egy házi készítésű rakétát Szderot izraeli városra, és az megölt egy hároméves gyermeket, valamint egy 49 éves férfit. Az izraeli hadsereg szerint elképzelhető, hogy a katonák akár hónapokig a városban maradnak a hasonló rakétatámadások megelőzésére. Palesztinok vasárnap is kilőttek egy ilyen rakétát Szderotra, de ezúttal emberéletben nem esett kár.

Izraeli katonák szintén szombaton megöltek egy fegyveres palesztint a ciszjordániai Balata menekülttáborban, amely a szélsőségesek egyik fő búvóhelye. A hadsereg szerint azért lőtték le a férfit, mert a katonákra lőtt. MTI-információ

Comments are closed.