Index

július 3. 7:50

[Népszabadság]

Új alapszabályt fogadott el a Mazsihisz közgyűlése. Az egyik fontos változás, hogy a rabbikat nem a szövetség központja nevezi ki, hanem a zsidó közösségek maguk választják – írja a Népszabadság.

Heisler András, a Mazsihisz elnökének közlése szerint Budapesten jelenleg tizenegy rabbi teljesít szolgálatot, viszont a huszonkét vidéki zsidó közösség közül húsz állandó rabbi nélkül van. A rabbijelöltek csekély száma alapján valószínű, hogy csak hosszú évek múlva várható érdemi javulás. Nehéz ellensúlyozni negyven év egyházellenes politikájának romboló hatását – jelentette ki Heisler András. A súlyos rabbihiány miatt az is elképzelhető – mondta -, hogy egyes taghitközségek megkísérelnek más országokból, főként Izraelből rabbit hívni.

A Mazsihisz tagszervezetei a közgyűlésen széles körű autonómiát kaptak, de – az egyházakra vonatkozó törvényi lehetőséggel élve – módjuk van arra is, hogy önálló egyházként jegyeztessék be magukat. A szövetség az egységes képviseletet a Mazsihisz és a taghitközségek között megkötendő kétoldalú szerződések rendszerével biztosítja.

Comments are closed.