Forrás: Magyar HírlapAl-Keida: Európa célpont lesz

Magára vessen Európa, ha július 15-éig nem tesz eleget Oszama bin Laden három hónappal ezelőtt közzétett követeléseinek, és nem vonja ki katonáit az iszlám földekről. A tegnap ismertetett közlemény a március 11-ei madridi vonatrobbantások állítólagos elkövetőitől származik. A kontinensen amúgy is komoly a készültség, ezért újabb intézkedésekre nincs szükség – vélik szakértők.

Nem tartja hitelesnek egy brit biztonsági forrás az al-Keida fenyegetését. „Azt állították, hogy ők hajtották végre a márciusi madridi vonatrobbantásokat – holott világos, hogy nem ők voltak. Mindig ezt teszik, hogy felhívják magukra a figyelmet.” Nagy-Britanniában már most is magas szintű a készültség az iszlám militánsok fenyegetőzései miatt.

A német kormány sem gondolja „különösebben hitelesnek” az al-Keida Európának címzett fenyegetését. A német belügyminisztérium szóvivője szerint a szervezet még az amerikai energiakimaradásokról is – azt állítja, hogy emberei állnak mögötte.

Franciaország ugyan komolyan vesz bármilyen terrorfenyegetést, de nem tervezi biztonsági intézkedéseinek szigorítását – mondta tegnap Jacques Chirac francia államfő, aki Silvio Berlusconi olasz kormányfővel találkozott Párizsban. Berlusconi ugyancsak kijelentette, hogy Olaszország készültségi foka is igen magas szinten áll.

A magyar rendvédelmi szervek sem fokozzák készültségüket az al-Keidát irányító Oszama bin Laden által áprilisban meghirdetett három hónapos tűzszünet végének közeledtével – közölte az MTI-vel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője, Garamvölgyi László.

Az al-Keidához tartozó csoport közleményét két londoni székhelyű arab lap tegnap tette közzé. Az As-Sark al-Auszat és az al-Hayat szerint a közleményen július elsejei dátum szerepel; egyik újság sem árulta el, hogy miként jutott hozzá a szöveghez. Ebben a magát Abu Hafsz al-Maszri Brigádoknak nevező csoport – ugyanaz, amely magára vállalta a március 11-ei madridi vonatrobbantásokat – felszólítja a muszlimokat: meneküljenek Európából, vagy készüljenek fel a védelemre.

„Az európai népeknek: már csak néhány napotok van hátra, hogy elfogadjátok Oszama bin Laden tűzszüneti ajánlatát – különben magatokra vessetek” – így az üzenet.

Az al-Keida terrorszervezet vezetője egy hangszalagra vett üzenetében április közepén, a csaknem kétszáz halálos áldozatot követelő madridi vonatrobbantások után fegyverszünetet ajánlott Európának, ha az kivonja katonáit a muszlim országokból. Bin Laden kijelentette, hogy ajánlata július 15-éig érvényes, és Amerikára vagy Izraelre semmiképpen sem vonatkozik. Akkor a vizsgálatok kimutatták, hogy a szalag „nagy valószínűséggel” Oszama bin Laden hangját rögzítette. Európa egységesen utasította el az ajánlatot.

Az újabb fenyegetés, amelynek hitelessége nem megállapítható, úgy fogalmaz: „A támadások addig folytatódnak, amíg az Egyesült Államok nem engedi szabadon muszlim foglyait, nem vet véget az iszlám elleni háborújának, és nem tisztít meg minden muszlim földet – beleértve Jeruzsálemet és Kasmírt is – a zsidók, az amerikaiak és a hinduk szennyétől.” Az Abu Hafsz al-Maszri csoport – amely Oszama bin Laden egyik Afganisztánban megölt munkatársától kapta a nevét – azt is közölte, hogy Jemenben is akciókra készül, mert így akarja becsalogatni Amerikát – Afganisztán és Irak után – a „harmadik mocsárba”. A csoport már több támadást is magára vállalt Irakban és Törökországban.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.