Románia, a náci Németország hajdani szövetségese egészen a legutóbbi időkig tagadta, hogy a Holocaust valaha is végbement Románia földjén, annak ellenére, hogy többszázezer zsidót öltek meg területén.- jelentette a Reuters. Romániában, ahol a parlamenti képviselői helyek 20 %-án ultranacionalista pártok képviselői ülnek áprilisban csatlakozott a NATO-hoz és reméli, hogy 2007-ben csatlakozhat az Európai Unióhoz.

Az oktatási minisztérium projektet indít tizenévesek számára, hogy megismejék a múlt bűneit. 500 tanárt képeznek ki a jeruzsálemi Jad Vasém szakembereinek segítségével Románia náci időszakának, a Holocaustnak, az antiszemitizmusnak és a zsidó történelemnek a tanítására. –közölte Doru Dumitrescu felügyelő a minisztériumból.

„Nagyon fontos, hogy Románia végre megértette a Holocaustnak, mint története része tanításának jelentőségét. “Csak a történelmi tények ismerete biztosíthatja, hogy a Holocaust ne ismétlődhessen meg.” – tette hozzá az ottani izraeli nagykövetség szóvivője Sandra Simovici.

JTA

Comments are closed.