Toronto zsidó szervezeteinek szövetsége zsidó minivárost építését határozta el. A projekt több mint 180 millió dollárba kerül, Kanada történetének legnagyobb non-profit fejlesztési projektje. A várostól északra nagy zsidó települést építenek megfelelő infrastruktúrával, amely egyben ellátja szolgáltatásaival nemcsak a két nagyobb zsidó negyedet, de a történelmi belvárost is.

„1999-ben ketdődtek meg a tervezési munkálatok, amikor megértettük, hogy a zsidó közösség infrastruktúrája nem tart lépést a növekedésünkkel.” – nyilatkozta a szövetség elnöke Ted Sokolsky. Az elmúlt két generáció alatt a torontói zsidó népesség közel megduplázódott. „Az intézmények 90,000-főre épültek. Mára a közösség eléri a 200,000-t. ” – közölte Sokolsky.

A közösség ugrásszerűen megnövekedett az elmúlt évtizedekben miután több tízezer izraeli és montreali valamint a volt Szovjetúnióból érkező zsidók telepedtek le a városban. A belvárosi zsidók fokozatosan a külvárosba költöznek, ahol üzletek, zsinagógák, kóser mészárszékek és édességboltok is épülnek. A közösség a Bathurst-utcához közel a város északi részén telepszik le. A szövetség óriási zsidó kampuszt épít a Bathurst-utcától nem messze. Itt szolgáltatások, egészségügyi és fitness centrumok, konferencia termek, négy elemi iskola és egy középiskola épül óriási zöld parkok környezetében. A tervezők azt remélik, hogy a komplexumban megetelepednek a zsidó szervezetek és élettel, valamint energiával töltik meg a negyedet, akorábbi kelet-európai stetl-k mintájára.- tette hozzá Sokolsky. 2006-ban először az 1200 férőhelyes torontói Közösségi Héber Akadémia (Community Hebrew Academy of Toronto) nyílik meg a stetl első intézményeként. A Sínai-hegyi klinika is rendelőt nyit itt. Nyári iskolák és táborok, éttermek, orvosi rendelők és más létesítmények épülnek majd itt.

A közösség tisztségviselői a költségvetés 40%-t összegyűjtötték, a többit magánadományokból szedik össze.

JNA

Comments are closed.