Dan Baron, JTA, TEL AVIV, június 15.

„Ki a zsidó” – ez a főkérdés az izraelieket napjainkban foglalkoztató adoptálási vitában

A bölcs Salamon király is bosszankodna azon a harcon, amely egy izraeli baba örökbefogadása körül zajlik.

A felperes, a Tel Aviv-i Kerületi Bíróságon, egy fiatal pár, akik megbánták, hogy gyermeküket örökbe adták. Az alperesek az örökbefogadó szülők, akik nem szándékoznak visszaadni a 13 hónapos fiút.

Egy nevetséges szabály tarthatja ezt az ügyet napirenden, és a média kiszivárogtatásai tették az izraeli élet központi témájává

Először a Népjóléti Minisztérium hozta nyilvánosságra, hogy az örökbefogadó apa vesebetegsége miatt dialízis kezelés alatt áll, és ez az állapot – minden jószándék ellenére – kétségessé teszi a gyermek gondozására való alkalmasságát.

De a legújabb hírek szerint az egész ügy új fordulatot vehet a zsidó identitás megkérdőjelezésével.

Hétfőn a felperes jogi képviselője kijelentette, hogy a baba technikailag nem zsidó, és ez érvénytelenítheti az örökbefogadást. Az 1981-es izraeli örökbefogadási törvény szerint, a gyermeket csak azonos vallású gyám adoptálhatja.

„Sok kérdés merül fel ebben az ügyben.” jelentette ki Dean Adani, a felperesek ügyvédje. „Beszéltünk a az egyházi hatóságokkal, akik azt mondták, hogy a gyámügyi szervek engedélye az eltérő vallású házaspároknak a gyermek örökbefogadására törvényellenes, ezért azt vissza kell vonni.”

Azonban a keresztény biológiai anya – aki zsidó férjével Romániából emigrált Izraelbe a Hazatérési Törvény alapján – úgy biztosíthatta gyermeke sorsát, hogy már mint zsidót követeli vissza az örökbefogadóktól.

Az izraeli média kedden közölte, hogy a fiút a vallásos örökbefogadó szülők körülmetéltették. Yona Metzger Izrael askenázi főrabbija szerint a betérés ezzel gyakorlatilag megvalósult.

„A zsidó jog szerint egy anyának nincs joga odaadni a fiát” jelentette ki Metzger az új bírák jeruzsálemi eskütételi ünnepségén. „De mivel ebben az esetben a keresztény anya egyértelműen beleegyezését adta ahhoz, hogy a fiát alávessék a Judaizmusba való betérési folyamatnak, a dolog nem egyértelmű. Ha a fiú betérése valóban befejeződött, akkor az izraeli jog szerint az anyának nincs többé joga a fiához,”

Mindamellett, ha a betérési folyamat még nem fejeződött be, akkor a bíróság visszaadhatja a gyermeket az anyjának, mondta Metzger.

Bírósági illetékesek szerint a gyermek vallási állapotát vizsgálják.

Azonban a jogi óvatoskodás kevés az izraeli örökbefogadó szülők közti ideges hangulat lecsillapításához.

„Az emberek nagyon félnek és bizonytalanok,” mondta el Ruti Eldar örökbefogadási szakértő a Jerusalem Post-nak. „Az örökbefogadó szülők állandóan rettegnek az ilyen helyzetektől,” – hogy az anya visszajön a gyermekéért, vagy a gyermek visszatér a biológiai anyjához.

Az izraeli Népjóléti Minisztérium szerint, mindössze 70 izraeli újszülöttet fogadtak örökbe az utóbbi években, ugyanakkor 200-250 izraeli házaspár adoptált gyermeket külföldről.

Forditotta: Seres György

Comments are closed.