Politikafórum, 2004.06.18 12:56 

Jasszer Arafat palesztin elnök megérti Izrael állam zsidó jellegét, és kész kompromisszumra területi kérdésekben, valamint a palesztin menekültek ügyében – ez derül ki a Háárec című izraeli napilapban megjelent interjúból. A palesztin vezető emlékeztetett, hogy már 1988-ban elismerték: Izraelnek zsidó államnak kell maradnia.

A döntést 1996-ban erősítette meg a palesztin törvényhozás. Ekkor törölték a palesztin nemzeti chartából az Izrael létét tagadó záradékot, ez utóbbit két évvel később Bill Clinton amerikai elnök jelenlétében erősítették meg egy gázai, történelmi jelentőségű ülésen. Arafat úgy vélekedett, hogy egy palesztin vezető sem tagadhatja meg Izraelnek a létezéshez való jogát.

A palesztin elnök szólt a négymillió palesztin menekültről. Úgy vélekedett, hogy nem mindenki akar majd visszatérni egykori, ma Izraelben lévő lakhelyére egy esetleges megállapodás keretében. Arafat arra is utalt, hogy kész olyan, területcseréket tartalmazó kompromisszumra, amelynek értelmében a palesztinok visszakapnák Ciszjordánia 97-98 százalékát.

Comments are closed.