Jerusalem Post 2004.6.14

A Gázai-övezetből kitelepítendő telepesek joga, hogy oda telepedjenek, ahova akarnak. Ám ha úgy határoznak, hogy egy település együtt marad, akkor számukra a Negev nyugati részén a Gázai-övezet mentén új településeket építenek. A kérdéssel foglalkozó bizottság még nem mérte fel, hogy mely települések szeretnének együtt maradni.

Időközben hivatalos forrásból jelezték, hogy legkevesebb „több mint egy” ilyen kérelem már beérkezett az illetékesekhez. A negevi betelepítés újonnan felmerült gondolat. Korábban galili vagy judea-i telepítés került szóba. Rövidesen dönteni kell erről, hiszen az építkezést rövidesen meg kell kezdeni, ha 2005-re be akarják fejezni. Már pedig a kormány közlése szerint 2005-re egyetlen izraeli sem maradhat a Gázai-övezeten belül.

Paradox módon azonban a tiszségviselők nem érdekeltek abban, hogy a településekről gyors ütemben távozzanak az ott lakók, hiszen a kormány még egyetlen település felszámolásáról sem döntött. Mindössze annyi történt, hogy elvileg hagyta jóvá az övezetből való izraeli kivonulást. A megelőlegezett kompenzáció elsősorban a mezőgazdasági termelők számára fontos, akik már most meg akarják kezdeni az új melegházak építését, hogy egyetlen mezőgazdasági évet se tékozoljanak el.

A hivatalos áláspont szerint azonban még nem tisztázták a kompenzáció feltételeit. A bizottság e hét elején ül össze, hogy a kitelepítés feltételeiről először tárgyaljon. A bizottság döntését azonban még a biztonsági kabinetnek jóvá kell hagynia. Utána törvényt alkotnak róla, amelyet a Knesszetnek kell elfogadnia. E folyamat hónapokat vehet igénybe, ami azt jelenti, hogy legközelebb októberre várható a helyzet törvényes rendezése. A bizottság számára Jamit és az észak-sínai települések 1982-ben történő felszámolása és a libanoni kivonulás ( 2000 ) a követendő precedens. Egyik sem tökéletes modell, hiszen az izraeli hadseregnek nem kellett palesztin terroristákkal foglalkoznia, amikor kiürítették a Sínai-t és nem kellett izraeli civileket kiköltöztetni, amikor kivonták az izraeli hadsereget a dél-libanoni biztonsági övezetből.

Jamit tapasztalatából tudják, hogy egy központi szervet kell felállítaniuk, amely egységesen, világos kritériumok alapján dönt majd a kárpótlásról. Jamit esetében a telepesek külön-külön tárgyaltak az egyes minisztériumokkal, amelyeknek fogalmuk sem volt: mit ajánlott a másik. Júliusban egyetlen miniszterközi hatóság kezeli majd a kompenzációs ügyeket. Néhány héten belül megindulnak a tárgyalások a Világbankkal és az UNRWA ( ENSZ Menekültügyi szervezet )-val a végső kompenzációról. Ám a nemzetközi közösség azonban valószínűsíthetően nem az izraeli telepeseknek fog segíteni, inkább a Gázai-övezet újjáépítését szponzorálja majd.

JNA – Bányai László

Comments are closed.