Az új Dán Zsidó Múzeum, a maga lejtős deszka padlózatával olyan benyomást kelt mintha egy csónakban állnánk. Emlékeztetőül arra az éjszakára, amikor zsidók ezreit menekítették át a nácik megszállta Dániából a semleges Svédországba. „A múzeum díszítése főhajtás 1943 októbere előtt.”- közölte a múzeum igazgatója Janne Laursen. A múzeumot az amerikai építész, Daniel Libeskind tervezte. Az igazgatónő arra az eseményre hivatkozott, amikor a dánok csónakokon átmenekítették a mintegy 7,300 zsidót a szomszédos skandináv országba. Pedig a német hajók is járőröztek akkor a tengeren, de a dán hajósoknak sikerült elkerülniük őket. A múzeumot Koppenhága belvárosában a IV. Keresztély király által 1598-ban épített csónakházból építették újjá. Az építkezés költségei 9 millió dán koronára (1.5 millió US$)-ra rúgtak. Margit, dán királynő nyitotta meg hivatalosan a múlt hét elején.

A 2001-ben megnyitott berlini zsidó múzeummal szemben, amelyet szintén Libeskind tervezett, a falat világosan színezett nyírfa rétegelt lemezből építette. Ezzel is jelezve, hogy a dán zsidóság története felemelőbb a németekénél. A dán kormányzat az 5.8 millió $-t többségét maga biztosította. Az alapítványt a dán születésű zongoraművész Victor Borge 250 ezer dollárral hozta létre.

A múzeum megemlékezik a dán zsidók történetére. Attól kezdve, hogy IV. Keresztély 1622-ben a zsidókat Dániába hívta, egészen a mostani, mintegy 7000 emberből álló közösségig. A Királyi Könyvtárnak számos héber és zsidó tárgyi emlékei jelennek meg a múzeumban.

A II világháború alatt közel 481 dán zsidót – főleg idős és beteg embert, akiknek nem sikerült elmenekülniük– tartóztattak le és deportálták náci koncentrációs táborokba. 53 közülük áldozatul esett.

JNA – Bányai László

Comments are closed.