Jerusalem Post 2004.jun.14

Közel 30,000 francia zsidó – a zsidó népesség 6%-a – komolyan fontolóra veszi az Izraelbe költözést.- nyilatkozta Dr. Erik Cohen, a francia zsidóság szakértője a Bar-Ilan Egyetemen.

A Jewish Agency (Szochnut) a United Jewish Appeal franciaországi tagozata és a Fonds Social, a francia zsidók szervezete szerint másik 36%-a Izraelbe költözne, ha elhagyni kényszerülnének Franciaországot. Válaszul Tzipi Livni, a bevándorlási ügyek minisztere, Ilan Cohen, a kormányhivatal főigazgatója és Salai Meridor, a Szochnut elnöke találkozott a múlt hét végén, hogy – az argentínai bevándorláshoz hasonlóan – akciócsoportot hozzon létre a francia alíja elősegítésére és bátorítására.

„Ez az első alkalom, hogy a francia zsidók számára speciális programot készítünk elő.” – jelentette ki Arje Azoulay, a Szochnut bevándorlási és befogadási bizottságának elnöke. „Együtt dolgozunk egy konkrét terven, hogy ezt a lehetőséget ne szalasszuk el.”-tette hozzá Azoulay. Új szakmai kurzusokat indítanak, növelik a lakásvásárlási kedvezményeket és segítik az önkormányzatokat a bevándorlók befogadásában. Leon Rozenbaum, a francia-ajkú zsidók, az UNIFAN szervezete elnöke szerint különleges erőfeszítések szükségesek, hogy a francia zsidók nem Új-Zélandba vagy Kanadába, hanem Izraelbe költözzenek. Ez lesz a központi üzenet, amikor július 4.-én a Szochnut képviselői, Ra”anana, Eilat, Ashdod, Ashkelon, Beit Shemesh, Netanya és Modi”in polgármestereivel együtt Párizsba repülnek, hogy többezer zsidót győzzenek meg az Izraelbe való településről.

„Mindenki felfogja, hogy a francia zsidók helyzete minden nap egyre rosszabb lesz.” – jelentette ki Rozenbaum. „Ám ha 30,000 francia zsidó bejelenti, hogy szeretne Izraelbe költözni, ám ebből csak 3,000-t remélünk ebben az évben, akkor valamit nyilvánvalóan elrontottunk.Az iszlám antiszemitizimus ellenére a francia zsidók a bevándorlási kedvezmények csekély volta miatt haboznak Izraelbe költözni.”- tette hozzá Rosenblum. Rozenbaum szeretné a bürokráciát csökkenteni, francia izraelieket Franciaországba küldeni, bátorítani a helyi vallási vezetőket.

Azoulay szerint az elkövetkezendő két évben várhatóan 10,000 új bevándorló érkezhet Franciaországból, ha Izrael megfelelő lehetőségeket biztosít a bevándorlók számára és világossá teszi a frnacia zsidóknak, hogy szükség van rájuk Izraelben.

Forditotta Bányai László

Comments are closed.