HVG 2004. május 24. 08:54

A letartóztatások akkor történtek, amikor a Lelkiismeret „88 Csoport aktivistái vasárnap délután a fővárosi Erzsébet téren a rendőrségi és a bírósági tiltás ellenére próbálták megtartani „ellenrendezvényét”.

Képek

A rendőrség összesen hét embert előállított a Lelkiismeret ’88 Csoport tagjai közül: ötöt rendzavarás szabálysértése, egyet a gyülekezési jogról szóló törvény megszegése és egyet garázdaság szabálysértése miatt – közölte a BRFK. Előállították Kocsis Imrét is, a Lelkiismeret ’88 Csoport vezetőjét is. A rendőrségi meghallgatás után három aktivistát őrizetbe vették, négyet pedig szabadon engedtek; a három személy ellen gyorsított eljárásban folytatja a bíróság az eljárást

Kocsis Imre vasárnap délelőtt közölte: a Lelkiismeret ’88 csoport tudomásul veszi, hogy a bíróság is megtiltotta a szervezet tervezett fővárosi találkozóját, ezért a megjelölt időpontban és helyen „más rendezvényt” tart a meghirdetett helyett. Az Erzsébet téren a kordonnal lezárt terület előtt megjelent délután 2 órakor Kocsis Imre és a Lelkiismeret ’88 Csoport több aktivistája. Miután a rendőrség felszólítása ellenére Kocsis a teret nem hagyta el, a hatóság előállította. Kozák László alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: azért állították elő Kocsison kívül több embert is, mert olyan felszereléssel érkeztek, amely a demonstráció megtartásának szándékára utalt, és többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el a helyszínt.

Az Erzsébet téren zsidó szervezetek tartottak előre bejelentett rendezvény keretében szolidaritási napot Izrael Állam függetlenségének 56. évfordulója alkalmából. Ezzel egy időben a Lelkiismeret ’88 Csoport vasárnap a „II. fővárosi goj-találkozót” akarta megtartani a fővárosi Erzsébet téren, amely Kocsis szerint egy „markánsan a goj és más kultúrák közötti különbségeket” bemutató kulturális rendezvény lett volna. (A hagyományos zsidó szemében a goj (gojim) a keresztény európait jelenti.)

A rendezvényt a budapesti rendőrfőkapitány pénteken arra hivatkozva tiltotta meg, hogy a jelzett időszakban és helyszínen a rendezvény megtartása más, előbb bejelentett rendezvény lebonyolításában fennakadást okozna és a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna. A Lelkiismeret ’88 jogorvoslat miatt a Fővárosi Bírósághoz fordult, ahol szombaton elutasították a demonstrációra vonatkozó kérelmet, a bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.

(MTI)

One Response to “Eljárás indul a „II. fővárosi goj-találkozó” résztvevői ellen”

  1. josefm2

    Sajnos egy új antiszemita szervezetrõl kaptam tudomást, tudnilik figyelemmel kell követni, ami a mostani magyarországi rendszer van, felébredtek tõbb antiszemita szervezetek s itt emlitem – HUNGÁRISTÁK, VÉR ÉS BECSÜLET, és A MIÉP PÁRT is, az ilyen fajta fajgyülölõ csoportokat nem volna megengedni cselekvéseiket ÁLLAMILAG és törvényt kéne a e csoportok megszüntetésére!