Közeleg a Sófár Egyesület elsö születésnapja. Ebböl az alkalomból nyitott internetes fórumot, klubot inditunk a közös gondolkodás elösegitésére, ezt a levelezölistát, melyen szervezetünk céljairól, a megvalósitás módozatairól lehet eszmét cserélni.


A Sófár Egyesületet az elmúlt évben sokan megismerhették, de bizonyára vannak olyanok is, akik számára még nem teljesen világosak az elképzeléseink. Legismertebb kezdeményezésünk a Rádió Zs, a zsidó közösségi rádió kisérleti, internetes adása.


Az elsö év az óvatos útkeresés, a tájékozódás jegyében telt. Születésnapunkat nem titkoltan arra szeretnénk felhasználni, hogy megnyissuk szervezetünket mindazok számára, akik aktivan képesek és hajlandók tenni és áldozni céljaink megvalósitása érdekében. Ehhez szükségünk van arra, hogy elképzeléseinket, eddigi kezdeményezéseinket minél szélesebb körben megismertessük, ütköztessük a kritikai észrevételekkel, kiegészitsük további szempontokkal, és korrigáljuk a valós igényekhez igazodóan.

„Soha többé ne legyen alkalom arra, hogy népemnek bárki együttérzését fejezze ki.” Golda Méir

Vágjunk a közepébe. A Sófár Egyesületet a magyar zsidósággal kapcsolatban jelenleg a következö praktikus kérdések foglalkoztatják:

1. Képesek vagyunk-e magunk kézben tartani közös dolgainkat, vagy másoktól várjuk problémáink megoldását?

2. Képesek vagyunk-e kitörni antiszemitizmus elleni védekezés, az önsajnálat csapdájából?

3. Képesek vagyunk-e helyreállitani az elmúlt évtizedekben szétporladt kötöszövetet?

4. Képesek vagyunk-e vonzó jövöképet felvázolni a harmadik generációs fiatalság számára?

5. Képesek vagyunk-e tisztázni a magyar zsidóság és Izrael viszonyát?

6. Képesek vagyunk-e saját forrásokat teremteni a zsidó közélet finanszirozására?

Meggyözödésünk, hogy a válasz mindegyik kérdésre IGEN. A magunk részéröl a következö nyitott kezdeményezésekkel próbáljuk ezt igazolni:

A. Közös platformokat hozunk létre, ahol a zsidóság szerteágazó irányzatai, közösségei együttesen megjelennek, információt cserélnek, fórumot találnak az együttgondolkodásra. Már meg is valósitottunk néhányat: felállitottuk a Sófár hirportál, integrált eseménynaptár, valamint a zsidó közösségi rádió kisérleti modelljét.

B. Keressük a közös minimumokat, és azok mentén együttmüködéseket próbálunk kialakitani. A Rádió Zs keretében, a Teleki-szobor ügyében, valamint a Szemere Bertalan megemlékezésen már ezt is sikerrel kipróbáltuk.

C. Vállalkozói klubot szervezünk a zsidó közélet magánfinanszirozásának elösegitésére.

Szabad a tér, tiétek a szó, lehet kérdezni, kritizálni, új szempontokat felvetni.


Feliratkozás

Comments are closed.