Legkevesebb hét ember életét vesztette vasárnap reggel Nyugat-Jeruzsálem központjában, miután robbanás történt egy autóbuszon az Inbal szálloda közelében. A sérültek száma meghaladja a hatvanat, közülük mintegy húszan súlyos vagy kritikus állapotban vannak – közölték rendőrségi források és a mentők.

Képek

Forrás

 Szilvan Salom izraeli külügyminiszter a merényletet elítélő beszédében hangsúlyozta, hogy a kerítés építését az öngyilkos akció is indokolja. Elítélte a véres merényletet Ahmed Korei palesztin miniszterelnök is. 

    A rendőrség megállapította, hogy öngyilkos merénylet történt a 14-es autóbuszon a reggeli csúcsforgalom idején. A busz, amely épp egy benzinkút mellett haladt el a detonáció idején, nagyon súlyosan megrongálódott. A közepes méretű pokolgép szinte szétvetette a járművet, a környező épületek ablakai betörtek. Holttestek és emberi végtagok hevertek mindenfelé.

    Eddig még egyetlen szélsőséges szervezet sem vállalta magára a merényletet, amely egy nappal azelőtt történt, hogy Hágában a Nemzetközi Bíróság (ICJ) vizsgálni kezdi, törvényes-e az Izrael és a ciszjordániai palesztin területek között épülő biztonsági kerítés és fal.

    „E merénylet bizonyítja, mennyire nélkülözhetetlen egy biztonsági zár: ott, ahol nincs, a rettegés uralkodik, ott pedig, ahol megépült, jól látható az eredmény – mondta Salom a katonai rádióban. – Ezért folytatni fogjuk a kerítés építését, mert életeket ment meg.”

    Izrael egyébként épp vasárnap kezdte meg a kerítés egy kis nyolc kilométeres szakaszának lebontását – talán nem függetlenül a hágai bírósági vizsgálattól.

    Elítélte a véres merényletet Ahmed Korei palesztin miniszterelnök is, majd így folytatta: „A palesztin kormány arra helyezi a hangsúlyt, hogy véget kell vetni az ilyen akcióknak, mert ürügyül szolgálnak Izraelnek, hogy folytassa a fal építését, a gyilkosságokat és a támadásokat a palesztin civilek ellen.”

    Éles bírálattal szólt a robbantásról Terje Roed-Larsen, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja az izraeli közszolgálati rádióban. „Ez háborús bűntett, s felszólítjuk a Palesztin Hatóságot, hogy vessen gátat az ilyen terrorcselekményeknek, tartóztassa le és ítélje el azok végrehajtóit” – hangoztatta.

Comments are closed.