2003. május 23-án megalapítottuk a Sófár Egyesületet. Abból a felismerésből indultunk ki, hogy a magyar zsidóság többsége elveszítette identitásának két fontos alappillérét: hazai történelmét, és a kultúrájának alapját képező judaizmust.

Mit?

Céljaink:

– A magyar zsidóság szerezze vissza múltját, teremtsük meg a jövő számára a magyar zsidó történetírás alapjait.

– A magyar zsidóság találja meg újra a zsidó hétköznapok kultúráját, fedezze fel, hogy ma, Magyarországon miért és hogyan érdemes zsidónak lenni.

Miért?

Ugyanis:

– Sem a többségi társadalom, sem az itt maradt zsidók nagyrésze már nem tudja, mikor, hogyan kerültek Magyarországra a zsidók, milyen szerepet töltöttek be az ország modernizációjában, jórészt feledésbe merült, milyen hosszú út vezetett a Holokauszthoz, majd a mai amnéziához.

– A judaizmus fogalma a köztudatban kiürült, szerepét, tartalmát évezredes, többnyire negatív sztereotípiák alapján ítélik meg. A globális értékválság közepette zsidó származású fiatalok tömegei is hiteles tájékozódási pontok nélkül maradnak.

– Az emlékezetkiesés, az információhiány tág mozgásteret kínál különböző politikai erőknek a mindennapos történelemhamisításra, az antiszemita kártya kijátszására.

Hogyan?

Ezért másokkal közösen:

Életre keltjük a történelmet: Összegyűjtünk, és az interneten bárki által kutatható adatbázisba rendszerezünk minden hozzáférhető forrásinformációt az elmúlt két és fél évszázad hazai zsidó történelméről. Ez a munka már meg is kezdődött, a magyar zsidóságra vonatkozó jogszabályok jelentős része, számos korabeli és kortárs publikáció, fotóarchívum ma is elérhető weboldalunkon. Archiváljuk a mai élet eseményeit is a jövő számára.

Életre keltjük a judaizmust: Megmutatjuk, hogy a judaizmus nem csak vallás és tradíció, hanem ma is élő, sokszínű, virágzó kultúra, filozófia, egyszersmind életmód. Közérthető formában elérhetővé tesszük az érdeklődők számára az élő judaizmus alapelveit, értékeit, gyakorlatát. Klubot szervezünk, életmódmagazint indítunk, népszerűsítő kiadványokat hívunk életre. Bemutatjuk Izrael történelmét, életét, szerepét a zsidóság sorsának alakulásában.

Kitágítjuk a zsidó közélet kereteit: Kapcsolatot teremtünk a Magyarországon működő zsidó közösségek, intézmények, és az identitásukat vesztett zsidók között. Felvesszük a kapcsolatot külföldi zsidó közösségekkel, szervezetekkel is.

Közérdeklődésre számot tartó kezdeményezésekkel hívjuk fel a figyelmet tevékenységünkre:

Polgárjogi kezdeményezés – Aláírásgyűjtést kezdeményezünk a világi zsidó képviseletért: az Országgyűlés vegye fel a hazai kisebbségek sorába a zsidóságot. Minden magyar állampolgár alkotmányos joga, hogy önkéntesen valamely kisebbséghez tartozónak vallhassa magát, képviseletet hozzon létre, közösségében háborítatlanul őrizhesse, ápolhassa kultúráját. Ez az alapvető jog a soktízezres hazai zsidóság számára jelenleg nincs biztosítva.

Konferencia kezdeményezés – Nemzetközi, forrásfeltáró konferenciát rendezünk a magyar zsidóság történelméről, melynek eredményeit felvesszük online adatbázisunkba, illetve nyomtatott formában közzétesszük.

„A 21. század körkérdése” kezdeményezés – Jászi Oszkár múlt század eleji körkérdése nyomán sajtóvitát kezdeményezünk a magyar zsidóság mai társadalmi helyzetéről. Ez lehetőséget biztosít majd a félreértések, torzítások, hamisítások tisztázására, egyúttal segíti a közvélemény sokoldalú tájékoztatását.

Az egyesület független szervezet, kiadásait kizárólag a tagok befizetéseiből, illetve adományokból fedezi.

Bankszámlaszámunk: 11703006-20070191

Feliratkozás levelezőlistánkra: [email protected]

Budapest, 2003. szeptember 4.

Comments are closed.