A nyári szabadságok és a Tisá BeÁv-i böjt ellenére tegnap a Bálint Zsidó Közösségi Házban közel harmincan vettünk részt az egyesület első vitaestjén. Színvonalas, érdemi vita bontakozott ki kezdeményezésünkről. A jelenlévők javarészt a 30-50 éves korosztályt képviselték, de eljött néhány idősebb, és több huszonéves résztvevő is. A korelnök a Sófár Egyesület alapító tagja, a 92 éves Döme Piroska volt.


„Ha majd minden zsidó öntudatosabban néz szembe a tükörrel és a többségi társadalommal egyaránt, megszűnik a kölcsönös gyanakvás légköre. Ehhez összefogásra van szükség. Meggyőződésünk, hogy az összefogás rövid időn belül felszínre hozza a zsidó identitás pozitív motívumait. Széles körben ismertté, és elfogadottá fog válni, hogy a zsidók nemcsak azok, akiket a nácik elpusztítottak, hanem egy nagyon is élő, színes, és ősi kultúra mai letéteményesei. És nem mellesleg magyarok is, akik mindkét identitásukban megállják a helyüket. Lipták Bélától kaptam a következő bölcsességet: “Az identitásokat nem cserélgetni, hanem gyűjteni kell. Lehetsz egyszerre 100%-ban zsidó, és 100%-ban magyar is, attól csak 200%-os ember leszel.”

A Sófár Egyesület elnöke, Seres Attila vitaindító előadása után a nagyterem széksoraiból tág kört formáltunk. Tegező stílusban pillanatok alatt parázs vita bontakozott ki kezdeményezésünkről. A vitában gyakorlatilag mindenki szóhoz jutott, sokan többször is. A vélemények két, jól tapintható pólus köré koncentrálódtak.

A fő ellenérvek azon a félelmen alapultak, hogy a Mazsihisz – képviseleti monopóliumát féltve – konkurenciát láthat az egyesületben, és „megfojthatja” – amint azt egy zsidó ifjúsági szervezet vezetője mondta. Szerinte „Nem kell ajtóstul rontani a házba, előbb hatástanulmányt kellene végezni. Az összes zsidó szervezet véleményét ki kellene kérni a kezdeményezésről, hogy mind a kockázatokat, mind az ellenérzéseket csökkenteni lehessen.” Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kisebbségi önkormányzatok körül nemegyszer botrányok vannak, nem utolsósorban azért, mert bárki indulhat kisebbségi színekben, és bárki szavazhat rájuk. Véleményét elsősorban néhány idősebb résztvevő osztotta.


Seres Attila visszautasította, hogy az egyesület maga bármiféle képviseleti igénnyel lépne fel. A Sófár egyesület nem kíván politizálni, nem indul harcba sem pénzért, sem befolyásért. A zsidóknak maguknak kell eldönteniük, hogy támogatják-e a világi zsidó képviselet megteremtését, és kívánnak-e élni e mindenkit megillető alkotmányos lehetőséggel.Csak ha belevágunk az aláírásgyűjtésbe, derülhet ki, hogy van-e erre igény. A hozzászólók többsége ezt az álláspontot támogatta.


A közel kétórás vita összefoglalásaként a moderátor megállapította, hogy sikerült egyetértésre jutni abban, hogy a zsidóságnak szüksége van világi képviseletre, és ehhez össze kell fognia a szervezett és a szervezetlen zsidóságnak. A vélemények eltérnek a képviselet megvalósításának időzítését és módját, és kereteit illetően, így a kezdeményezés mindenképpen érdemes még további vitákra, egyeztetésekre.


A rögtönzött büféasztal környékén a vita lezárását követően még sokáig lehetett látni szenvedélyesen vitatkozó csoportokat.

One Response to “Sikeres bemutatkozás a Bálint Házban”

  1. peters

    Erdekes! Nalunk (Svedben) a zsidosag nemzeti kisebbseg. Leginkabb anyagi okokbol, mert igy a hitközseg, ami kb. 25%-at a sved zsidosagnak foglalja at, több allami tamogatast kap. Az hogy olyan kis aranyresz a tag, az attol fugg hogy a hitközsegi ado eleg magas.