Forrás: Klubrádió

Szaddám Huszein volt iraki diktátor unokatestvére, Haszan al-Madzsid – elhíresült nevén ” Vegyi Ali” beismerte a bíróság előtt, hogy a korábbi iraki rendszer magas rangú tisztviselőjeként személyesen adott parancsot falvaik elhagyását megtagadó kurdok kivégzésére két évtizeddel ezelőtt egy hadművelet idején. Az akkori bagdadi vezetés azzal vádolta a kurdokat, hogy együttműködtek a háborús ellenség Iránnal. Madzsid vallomásában elmondta: személyesen adott utasítást a kormánycsapatoknak arra, hogy mindenkit fogjanak el, akiket a zárt övezetté nyilvánított és kiürítésre felszólított kurd falvakban megtalálnak, majd kihallgatásukat követően végezzék ki őket. Madzsid azt hangoztatta, hogy őt terheli a felelősség a kitelepítésekért, amelyekről a katonai főparancsnokság vagy a Baasz Párt vezetőségének megkérdezése nélkül maga döntött.

„Vegyi Ali” abban a perben tett vallomást csütörtökön a bíróság előtt, amelyben őt és az előző rendszer támaszát képező Baasz Párt öt másik magas rangú tisztségviselőjét az Anfal (zsákmány) fedőnevű hadműveletben játszott szerepükért vonják felelősségre. Az iraki csapatok 1987-1988-ban – az Irak és Irán között dúló véres háború idején – a hadműveletben 180 ezer észak-iraki kurd életét oltották ki.

Szaddám Huszein szintén vádlottként szerepelt e perben. A megbuktatott diktátort december 30-án azonban kivégezték, miután emberiesség elleni bűnök címén halálra ítélték egy másik, iraki síiták meggyilkolása miatt indított perben. Az ügyészség ezt követően ejtette a Szaddám Huszein ellen népirtás miatt az Anfal ügyében emelt vádat, a többi vádlott ellen azonban folytatódik az eljárás. Madzsidot, akire halálos ítéletet is kiszabhatnak, az Anfal hadművelet egyik fő végrehajtó vezetőjének tartják.

Comments are closed.