Forrás: RTL Klub

Megnyitják a világ legnagyobb Holokauszt-archívumát. A németországi Bad Arolsenben több millió dossziét és feljegyzést őriznek a náci Németország haláltáborairól, a zsidóüldözésről. A dokumentumokhoz az elmúlt 60 évben csak Vöröskereszt férhetett hozzá, nemsokára azonban a történészek is kutathatnak.

50 millió oldal 17 és fél millió emberről, akiket valaha üldöztek, kitelepítettek vagy megöltek a nácik. A dokumentumokat, amelyek dossziékat egymás után rakva 25 kilométer hosszú sort alkotnának, a szövetséges hatalmak gyűjtötték. Köztük vannak a Gestapó és más náci erőszakszervezetek központjaiban lefoglalt feljegyzések, kartotékok.

A történelem legnagyobb gyilkoló gépezetét létrehozó németek mindent aprólékosan feljegyeztek a haláltáborok életétől kezdve a rendszer ellenségeinek magánéletéig. Ez utóbbit azért, hogy aztán zsarolni tudják őket. Éppen ez az, ami miatt az archívum tulajdonosai 10 európai állam és az Egyesült Államok még 1955-ben úgy döntött, hogy csak a Vöröskereszt áldozatokat felkutató keresőszolgálata kutathatja a dokumentumokat. Attól féltek ugyanis, hogy sértenék a túlélők személyiségi jogait. Így az áldozatok rokonainak a Vöröskereszttel kellett kapcsolatba lépniük, ha valamit meg akartak tudni.

A zsidó szervezetek azonban évek óta szorgalmazzák, hogy nyissák meg az archívumot. A nagyobb nyilvánosságtól azt remélik, hogy soha többet senki nem tagadhatja azt, hogy a Holokauszt megtörtént.

Comments are closed.