Forrás: National Geographic

Holt-tengeri gombák a mezőgazdaság szolgálatában

Egy rendkívüli gomba, amely képes megbirkózni a Holt-tenger szélsőségesen sós vízével egy nap talán hozzájárul olyan új genetikai eljárások kidolgozásához, amelyekkel a szikes talajt toleráló haszonnövényeket hozhatnak majd létre.

Az Eurotium herbariorum gomba elviseli a Holt-tenger hihetetlen, literenként 340 g-os sótartalmát, ami hozzávetőleg 10-szer nagyobb, mint a tengervíz sótartalma. Az élőlények zöme jóval kevésbé toleráns a sóval szemben: kiszáradnak és elpusztulnak, ha túl sok sónak teszik ki őket.

A kutatókat viszont nagyon foglalkoztatja a sótűrő élelmiszernövények „előállítása”, mivel a világ egyes tájain folyamatosan növekszik a talaj sótartalma. Azok a termőföldek, amelyeket állandóan öntözni kell, fokozatosan elszikesednek, és drasztikusan lecsökken a terméshozam.

A só által okozott stresszre a sejtek egyik válaszreakciója, hogy glicerint termelnek, ami segít megakadályozni a víz kiáramlását a sejtből. Az izraeli haifai egyetem kutatóinak sikerült elkülöníteniük a gombából egy glicerintermeléssel kapcsolatos gént (EhHOG), és ezt beillesztették a sörélesztőbe (Saccharomyces cerevisiae).

Azt tapasztalták, hogy a transzgénikus élesztő nagyobb sótartalmat viselt el, mint a normális, ráadásul ellenállóbbnak bizonyult a magas és alacsony hőmérséklettel, valamint a hidrogén-peroxiddal szemben. A kutatók azt mondják, ha a gént sikerül egy növénybe beilleszteni, akkor végül talán föl lehet használni a termesztett növények sótűrő képességének növelésére is. Azt is hozzáfűzik, hogy a holt-tengeri organizmusok más génjei is ígéretesek lehetnek.

Más véleménynek adott hangot az angliai sussexi egyetem növényélettan professzora, Tim Flowers. Ő úgy véli, a gombák annyira különböznek a termesztett növényektől, hogy alaptalanul bizakodnak a gén felhasználhatóságában. A professzor azt mondja, hogy a sótoleranciát valószínűleg több gén határozza meg, és ezért nem valószínű, hogy egy vagy két gén transzplantációja növelné a haszonnövények sótűrő képességét.

Pesthy Gábor

2005.december.21

Comments are closed.