Forrás: JNA – Jewish News Agency

MagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

Társasági KörMakabi KlubMűvészet kedvelők délutánjaSzubjektív kulturális ajánlóFiatal tudós-jelöltek fórumaMagyar zsidó adatbázisKülföldi zsidó adatbázisHungarian jewish travel guide

Közhasznúsági jelentés 2006Közhasznúsági jelentés 2007

Magyar Hitközség Uruguayban

Egy Montevideoban élő barátom küldte el, az „Egy történet, sok élet” című könyvet, ami a latin-amerikai országban működő „Magyar Izraelita Hitközség” alapításának 75. évfordulója alkalmából jelent meg. A dokumentumkötet szerkesztői: Miguel Feldman és Anabella.

2008. július / Kovács Gábor

Egy Montevideoban élő barátom küldte el, az „Egy történet, sok élet” című könyvet, ami a latin-amerikai országban működő „Magyar Izraelita Hitközség” alapításának 75. évfordulója alkalmából jelent meg. A dokumentumkötet szerkesztői: Miguel Feldman és Anabel

A 3.3 millió lakosú Uruguayban a XIX. század végén jelentek meg a zsidók. A XX. század első éveiben még alig százan voltak, az első zsinagóga csak 1917-ben létesült. Napjainkban mintegy 30.000 hittestvérünk él az országban, ami Argentína és Brazília után a harmadik, nagy zsidó közösség Dél-Amerikában.

A bevándorlók 75 százaléka a kelet-európai illetve az arab országokból érkezett. Az uruguayi zsidó közösség négy csoportra oszlik: lengyel-orosz, szefárd, német és magyar származásúak.

Az első magyar ajkú zsidók, zömmel fiatalok a múlt század húszas éveiben főleg Erdélyből érkeztek. A bevándorlások, a két világháború között, 1945 után és 1957-58-ban folytatódtak. A magyar emigráció különböző irányzatú vallási és társadalmi szervezetei mellett, 1932-ben megalakult Az „Uruguayi Magyar Izraeliták Egyesülete” is. A társaság céljai között, a vallási hagyományok ápolása, a kölcsönös segítségnyújtás, a zsidó szellemű nevelés és kulturális tevékenység szerepeltek. Az Egyesület 1938-ban hitközséggé alakult át. Az ötvenes évek végén, a közösségnek, közel 700 tagja volt, ami az elhalálozások és az alija miatt, mostanra a negyedére csökkent.

A Montevideoban élő magyar ajkú zsidóknak saját zsinagógájuk van. A Turisztikai Hivatal műemléknek nyilvánította az épületet, ami az uruguayi főváros egyik legrégebbi zsidó létesítménye. A tragikus múlt emlékét megőrizve, Sziván 20-án minden évben megemlékeznek a Holokauszt magyarországi áldozatairól, amelyen a többi zsidó szervezet képviselői is részt vesznek. A tagság tájékoztatására indult 2000-ben a spanyol nyelvű, „Iniciativa” (Kezdeményezés) című hírlevél, ami a zsidó hitközségek közös folyóiratának, az „en Comunidadnak” (Közösségben) a megjelenésével megszűnt. 1942-ben kezdődött, a magyar hitközség vasárnap délelőttönként sugárzott félórás rádióprogramja, amelyben hírek, vallási tanítások és zenei műsorok hangzanak el.

A közösség elnöke Dr. Juan G. Kerekes fogorvos, aki 1956-ban nyolcéves korában hagyta el Magyarországot. A hitközség képviselői részt vesznek az uruguayi Izraeliták Központi Bizottsága, valamint a Montevideoi Hitközség irányító testületének a munkájában. Uruguayban 15, többségében ortodox zsinagóga van, és négy rabbi látja el a vallási feladatokat. Számos zsidó iskola és szervezet működik az országban. Az uruguayi kormány 1948 novemberében, Dél-Amerikában elsőként diplomáciai kapcsolatot létesített Izraellel.

A kötet második része a közösség több tagjának visszaemlékezéseit tartalmazza, akik elmondják, hogyan kerültek és vertek gyökeret a másság iránti toleráns befogadó országban, Uruguayban. Dr. Luis Alberto Lacalle volt államfő, az antiszemitizmus és az előítéletek ellen, egy Brüsszelben tartott nemzetközi tanácskozáson kijelentette: „a különleges kapcsolat, ami minket a zsidókhoz és Izraelhez köt abból ered, hogy spanyol őseink egy része zsidó származású lehetett”.

További programok

[2008-07-04]

Pat Metheny Trio koncert

Pat Metheny sokak első számú kedvence, dzsesszzenészekre nem jellemzően nagy rajongótábora van, de amellett, hogy a világ egyik legjobb gitárosa, még további erényeiért is rendkívül közkedvelt.

[2008-07-06]

A zsidó nemzet 13 pontja – Zsidó Tudományok Szabadegyeteme

Ismerkedj meg a zsidó tudás 13 alappillérével. Azokkal a megdönthetetlen alapelvekkel, amelyek évezredek óta meghatározzák a zsidó vallás és nép hozzáállását a világhoz, az élethez, a jóhoz és a rosszhoz.

[2008-07-18]

A gyönyörben nincs középút – Eszenyi Enikő önálló estje

A produkció középpontjában a nő áll. Vagy egy nő, sok nőből összegyúrva, holdudvarában a férfival, vagy egy férfival, sokból összerakva.

[2008-07-19]

Ondaretta kórus (Baszkföld)

Az Ondarreta Kórus 1967-ben alakult, a Nuestra Senora de las Mercedes templom énekkaraként. Az 1973 óta független zenei egyesületként működő kórus vezetője 1975 óta Manuel Torre Lledó.

[2008-07-25]

Veronique Gillet – Jean-Christophe Renault Duó (B)

Veronique Gillet Albert Ponce tanítványa volt Párizsban. Már fiatalon számos díjat nyert gitárfesztiválokon. 1982-ben Fernando Freitezzel együtt kapták meg a legjobb komponista díját a S.A.C.E.M. fesztiválon.

Publikációk

Magyar Hitközség Uruguayban

Egy Montevideoban élő barátom küldte el, az „Egy történet, sok élet” című könyvet, ami a latin-amerikai országban működő „Magyar Izraelita Hitközség” alapításának 75. évfordulója alkalmából jelent meg. A …

Lehangoló szépség

Szép számmal várakoztunk május 4-én délután a budapesti Kozma utcai zsidó temető főbejáratánál. Az érdeklődők a MAZSIKE szervezésében már bevált városjáró séták újabb programján vehettek részt. Még az idő is – …

Ássuk ki a budai Mátyás kori nagyzsinagógát!

„Történelmi szempontból világraszóló eseményről van szó. Évszázadokig néma volt a föld és épp a mi napjainkban veti fel zsidó emlékeit. A messze távolból is fel fogják keresni széles tömegek, mint az európai zsidó …

Hol van ma a pesti kabaré?

Az elmúlt évadban rövid áttekintést írtam a magyar kabaré fénykoráról, szűk negyven évről. Szándékosan használom az évad szót, hiszen a kabaré, akármennyire is tiltakoznak ellene, színházi műfaj. Onnan gyökeredzik. …

A herendi porcelángyár alapítója: Fischer Mór

A Herenden Stingl Vince keramikus által 1826-ban alapított kis üzemet – ahol elsősorban kőedénygyártással, valamint porcelán-előállítási kísérletekkel foglalatoskodtak – Fischer Mór vásárolta meg, 1839-ben (más …

Erec folyóiratKlezmer R”s együttesSabbatsong zenekarSófár EgyesületMakói Zsidó honlapMAZSIHISZJewish Meeting PointBÁLINT HÁZ

FőoldalMazsike AlapszabályMagunkrólKépgalériaTámogatóinkImpresszumE-mail

Mazsike 2008

Comments are closed.