Forrás: JNA – Jewish News Agency

MagunkrólMagyar Zsidó AdatbázisKépgaléria

Társasági KörMakabi KlubMűvészet kedvelők délutánjaSzubjektív kulturális ajánlóFiatal tudós-jelöltek fórumaMagyar zsidó adatbázisKülföldi zsidó adatbázisHungarian jewish travel guide

Közhasznúsági jelentés 2006Közhasznúsági jelentés 2007

Pat Metheny Trio koncert

Pat Metheny sokak első számú kedvence, dzsesszzenészekre nem jellemzően nagy rajongótábora van, de amellett, hogy a világ egyik legjobb gitárosa, még további erényeiért is rendkívül közkedvelt.

2008-07-04. péntek, 20:00 óra

Pat Metheny sokak első számú kedvence, dzsesszzenészekre nem jellemzően nagy rajongótábora van, de amellett, hogy a világ egyik legjobb gitárosa, még további erényeiért is rendkívül közkedvelt.

A dzsessz nagy öregjei, akik már több mint 25 éve vannak a pályán, valahogy ösztönösen kifejlesztik azt a jó szokásukat, hogy kiszagolják a fiatal tehetségeket, és elmennek utánuk akár a világ végére is.

Mindegyikükről elmondható, hogy nem akárhogy vannak ott a szeren, a zenekarvezetőhöz méltó tehetséggel, kivételes dallamérzékkel szólítják meg hangszerüket – és ez igaz Antonióra is, ami egy dobos esetében különösen nagy szó. A gitáros legelső zenész partnere mégis a billentyűs Lyle Mays, aki állandó szerzőtársa is egyben. Lassan harminc éve játszanak együtt – nagyon hosszú idő -, zenei félszavakból is értik egymást, közös játékuk iskolapélda! De persze nem szabad szó nélkül hagyni, hogy Methenynek vannak magyar zenész ismerősei is, a műfaj itthoni élvonalának tagjai, akikkel közös koncerteken is bemutatták már nekünk, mit is tudnak együtt kezdeni a színpadon.

A The Way Up eddigi pályájának egyik legizgalmasabb és leginkább átgondolt kompozíciója. Aki szereti az olyan zenét, amelyik egyszerre pörgős, dinamikus és gyönyörű dallamtémákkal szólal meg, az már biztos tudja, kiről is írok. De ennél a zenénél az is megtalálja a számítását, aki hajlamos a misztikus gondolkodásra és szeret szimbólumokat keresni a zenében. Nagyon-nagyon kevés zeneművész képes a kettőre egyszerre. Metheny viszont biztos érzékkel jelöli ki az ösvényt azon a vékony mezsgyén, populáris zenei eszközökkel nagyszabású tartalmak felé vezet – ezt aligha tudja bárki utánacsinálni. Fellépése nemcsak zenei élmény, hanem szellemi kaland is egyben. Barangolás a hangzó mátrixban. Ugye világos, hogy hallani kell?

Nehogy lebeszélje magát bárki is amiatt, hogy egy éve már hallotta ugyanennek a triónak a stúdióalbumát! Nehogy azt gondolja, hogy egy dupla koncertlemez gitár-bőgő-dob felállásban egyhangú lehet! Ne higgye, hogy ez egy ilyen akadémikuskodó – akadékoskodó, dzsessz-bennfenteseknek való „fejtsük meg!” típusú eset, vagy Metheny-rajongók számára „a sorból ez sem hiányozhat” ereklye! Ez a lemez a legjobb dolog, ami mostanában történt.

Pat Metheny 1974-ben megjelent első albuma óta (amelyet húsz évesen készített Jaco Pastorius és Roy Haynes társaságában) megjárt pop- és dzsesszlistákat, elnyerte a közönség és a szakma elismerését és rosszallását, írt dúdolható melódiákat és szinte befogadhatatlan, kizárólag gerjedő elektromosgitár-hangokból álló albumot, gyönyörű filmzenéket és „zseniálisan hallgathatatlannak” minősített free-jazz lemezt nagy példaképével, Ornette Colemannel. A fél világ lesi izgatottan, hogy korlátokat nem ismerő tehetségének melyik oldalával nyilatkozik meg, tud-e valami újat felmutatni ismét.

Időpont: 2008. július 4. péntek, 20:00 óra

Helyszín: Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Pontos cím: Margitsziget

Weboldal: www.szabadter.hu

Telefon: 340-4196

További programok

[2008-06-19]

Hommage a F. Couperin & J. PH. Rameau

A Liszt Ferenc Zeneakadémia csembaló szakos növendékeinek hangversenye, majd a Múzeum hangszergyűjteményének megtekintése Dr. Radnóti Klára, a gyűjtemény kurátorának vezetésével.

[2008-06-25]

Krétakörszínház: FEKETEország

A FEKETEország a Krétakör társulatának közös műve: komor, groteszk, szatirikus vízió a világról, amelyben élünk.

[2008-07-03]

Philip Glass”s Book of Longing

Philip Glass harmincéves volt 1967-ben, amikor európai és indiai tanulmányútja után New Yorkban létrehozta a Philip Glass Ensemble-t. Repetitív szerkezetű alkotásai révén a közvélemény hamarjában a kortárs minimalista irányzatba sorolta, de Glass korántsem rajongott e kifejezésért, és igyekezett is mihamarább kibújni alóla.

[2008-07-04]

Pat Metheny Trio koncert

Pat Metheny sokak első számú kedvence, dzsesszzenészekre nem jellemzően nagy rajongótábora van, de amellett, hogy a világ egyik legjobb gitárosa, még további erényeiért is rendkívül közkedvelt.

[2008-07-06]

A zsidó nemzet 13 pontja – Zsidó Tudományok Szabadegyeteme

Ismerkedj meg a zsidó tudás 13 alappillérével. Azokkal a megdönthetetlen alapelvekkel, amelyek évezredek óta meghatározzák a zsidó vallás és nép hozzáállását a világhoz, az élethez, a jóhoz és a rosszhoz.

Publikációk

Ássuk ki a budai Mátyás kori nagyzsinagógát!

„Történelmi szempontból világraszóló eseményről van szó. Évszázadokig néma volt a föld és épp a mi napjainkban veti fel zsidó emlékeit. A messze távolból is fel fogják keresni széles tömegek, mint az európai zsidó …

Hol van ma a pesti kabaré?

Az elmúlt évadban rövid áttekintést írtam a magyar kabaré fénykoráról, szűk negyven évről. Szándékosan használom az évad szót, hiszen a kabaré, akármennyire is tiltakoznak ellene, színházi műfaj. Onnan gyökeredzik. …

A herendi porcelángyár alapítója: Fischer Mór

A Herenden Stingl Vince keramikus által 1826-ban alapított kis üzemet – ahol elsősorban kőedénygyártással, valamint porcelán-előállítási kísérletekkel foglalatoskodtak – Fischer Mór vásárolta meg, 1839-ben (más …

Izrael hősi halottainak emléknapja és a függetlenség napja

„A zsidó nép Izrael földjén kelt életre, ezen a földön formálódott ki szellemi, vallási és politikai egyénisége, itt él önálló nemzeti életet és innét adta a világnak a Bibliát…”

Izrael megálmodói – Max Nordau és Theodor Herzl

Gondolkodtam, hogy a májusi Hírlevélben, amikor is Izrael Állam 60. születésnapját ünnepeljük, kiről is írhatnánk, magyar zsidó nagyjaink közül, akik valamiféleképpen kapcsolódhatnak ehhez az eseményhez. Végül is a …

Erec folyóiratKlezmer R”s együttesSabbatsong zenekarSófár EgyesületMakói Zsidó honlapMAZSIHISZJewish Meeting PointBÁLINT HÁZ

FőoldalMazsike AlapszabályMagunkrólKépgalériaTámogatóinkImpresszumE-mail

Mazsike 2008

Comments are closed.