Forrás: RTL Klub

A hollywoodi sztárokat emberek milliói irigylik, ők azonban lelki békéjüket sokszor különböző vallások követőiként próbálják megtalálni.

Látszólag mindenük megvan, pénz, siker, csillogás, ám a legtöbben ennek ellenére, a rájuk irányuló figyelem és elvárások miatt kifejezetten labilisak, érzelmi problémákkal küzdenek, és segítségre szorulnak.

Mel Gibson nem csak az egyik legbefolyásosabb ember a filmvilágban, de a katolikus vallás egyik legelszántabb követője is. A sztár mélyen vallásos családba született, és bár a papi pálya helyett végül a színészetet választotta, hite egész életét végigkíséri. Feleségével hét gyereket nevelnek, egy szem lánya pedig apácának állt. A kritikusok által sokszor megszállottnak kikiáltott Mel többször nyilvánosan is felszólalt az eutanázia, az abortusz és a meleg párok ellen. Nem véletlen, hogy ő a rendezője és producere a nagy vihart kiváltó Jézus életét bemutató Passió című filmnek, amely rekordbevételt hozott világszerte. A főszereplő Jim Caveziel is hívő, a film forgatásán elszenvedett kínokat is mély, már-már fanatikus hite segítségével tudta elviselni.

Persze vannak sztárok, akik inkább a keleti filozófiák és a vallások felé fordulnak.

Richard Gere a sztárvilág legismertebb buddhistája. Rendszeresen jár Tibetbe, hogy tudását elmélyítse, a Dalai Láma elkötelezett támogatója. Saját alapítványa is van, amellyel nem csak a tibeti népet, de a többi rászoruló ország lakóit is igyekszik segíteni. Richard elszánt emberi jogi aktivista is, és gyakran utazik az éhezők közé.

Richard Gere: A politikusoknak van pénzük bombákra, de nincs pénzük arra, hogy segítsenek ezeknek az embereknek.

A sármos színész mellett számos más hollywoodi híresség is buddhista. Jennifer Lopezt közös filmjük, a Hölgyválasz forgatásán Gere lelki tanácsai fordították a zen felé. Harrison Ford és Sharon Stone komoly pénzekkel támogatta a Láma amerikai útját, hogy a buddhizmus minél több amerikai lélekhez eljusson. Tina Turner pedig állítja, ennek a vallásnak köszönheti, hogy erőszakos férjétől való válása után fel tudott állni, és hihetetlen karriert futott be énekesnőként.

Ám a nagy világvallások mellett egyre több híresség fordul olyan közösségekhez, amelyek megosztják a közvéleményt és a szakértőket egyaránt. Ágy annak, hogy egyre több hollywoodi sztár szaladgál piros szalaggal a kezén, nem a divat, hanem egy gyorsan terjedő hit az oka.

A rontó pillantásoktól védő piros zsinór régóta látható Madonna kezén is, akinek neve mostanára szinte összeforrt a kabbalával. Az irányzat, amelyet egyes elemzők már szektaként emlegetnek, az ősi zsidó tanokból alakult ki, és követőinek pénzügyi sikereket, szépséget, erőt és boldogságot ígér. A popsztár hosszú évek óta elkötelezett hivő, új hitében új névvel, Estherként él. Dollármilliókkal támogatja a szervezetet, sőt Londonban már saját kabbala központot is nyitott.

Bár fanatizmusa miatt néhány régi barátja, mint például Gwyneth Paltrow elfordult tőle, hittérítőként új sztárbarátokat szerzett Britney Spears, Demi Moore és Ashton Kutcher személyében, akik szintén a kabbala tanításai szerint élnek. A pophercegnő minden lelki problémájával a Los Angeles-i központ rabbijához rohan, míg a színészpár legutóbb már egy kabbala energiaital reklámkampányába is beszállt.

Azonban van valaki, aki mindenki máson túltesz, ha vallási fanatizmusról van szó. Hollywood egyik legfényesebben ragyogó mosolyának tulajdonosa, Tom Cruise.

Tom Cruise már évek óta elkötelezett híve a szcientológiai egyháznak. Azt állítja, vallása segítségével sikerült átlépnie saját korlátait. Ennek köszönheti filmes sikereit, így tudott kaszkadőr nélkül végrehajtani életveszélyes mutatványokat a Misson Impossibe filmek forgatásain, sőt azt állítja, hogy veleszületett dyslexiájából is a szcientológia segítségével gyógyult ki. Ezzel persze már nem csak saját, de az orvostudomány határait is kitágította.

Tom Cruise: Ez egy fantasztikus utazás. Bármit megtehetsz, hiszen mindennek a kulcsa a kezedben van.

Ráadásul Tom nem tartja magában nézeteit, nem csak a környezetét, de a közvéleményt is megpróbálja maga és hite mellé állítani. Összes családtagját megtérítette, már új menyasszonya, Katie Holmes is szcientológia órákra jár. Gyermekeit szigorúan a vallási eszmék alapján taníttatja, volt felesége, Nicole Kidman legnagyobb felháborodására, aki nemrég gyermek-elhelyezési pert is indított férje mániákusságára hivatkozva.

Egyre többször intéz nyilvános kirohanásokat a pszichiátria ellen, legutóbb azonban túl messzire ment. Az egyik amerikai élő televíziós műsorban kis híján nekiugrott a műsorvezetőnek, amiért megjegyezte, néha azért a gyógyszeres kezelés is lehet eredményes a depresszió kezelésében. Felmérések szerint akciója az amerikai közvélemény 70 százalékát felháborította, néhány Európai országban pedig ennél is súlyosabb következményei voltak. Párizs vezetői például persona non gratának, vagyis nemkívánatos személynek nyilvánították, legújabb filmjének a Mission Impossibe 3-nak a stábját pedig a leegyeztetett forgatás ellenére kiutasították a Vatikánból.

Tom Cruise: Nem fogom megváltoztatni az életemet más emberek elvárása szerint. Úgy élek, ahogy nekem jó.

Egyes vélemények szerint Cruise akár karrierjét is tönkreteheti, és nem csak szakmailag, de emberileg is ellehetetleníti magát.

Hiszen a sztárok egy dologban biztosan olyanok, mint a többi ember: az, hogy miben hisznek, kizárólag rájuk tartozik. És nem ártana, ha ezt néhányan közülük is megértenék.

Comments are closed.